Dan kada je Ozzy Osbourne odgrizao glavu šišmišu

Stjepan Vrečko
2118

Na današnji dan, 20. siječnja 1982., susret s Ozzyem Osbourneom na koncertu u Des Moinesu u Iowi jednog je šišmiša stajao glave.

“Diary of a Madman Tour” bila je druga Ozzyeva turneja koji je tada bio na vrhuncu svog ‘kljukanja’ kojekakvim drogama. Kada je iz publike na pozornicu doletio šišmiš, Ozzy ga je pokupio, stavio mu glavu u usta i – pred nekih 5 tisuća svjedoka – zagrizao. Tog trenutka rođena je jedna od najvećih legendi rock svijeta koja je dobrim dijelom zapravo istinita; jedini je sporni detalj je li šišmiš bio živ ili mrtav.Sam Ozzy nekoliko je puta objasnio da je šišmiša stavio u usta misleći da se radi o gumenoj igrački, ali kada je leteći sisavac zalepetao krilima shvatio je koliko se prevario. No 17-godišnji Mark Neal, čovjek koji je navodno bacio šišmiša na binu, kaže da je šišmiš bio mrtav već neko vrijeme.

U fusnotama reizdanja albuma “Diary of a Madman” iz 2002. piše i kako je šišmiš ugrizao Osbournea, pa je Princ Tame završio u bolnici gdje je cijepljen protiv bjesnoće.

Koliko god bila malena vjerojatnost da netko odgrize glavu šišmišu, podsjetit ćemo da on nije bio prva životinja koju je Ozzy dekapitirao: godinu dana ranije, kako tvrdi britanski novinar Mick Wall, na susretu s glavešinama CBS Recordsa, Ozzy je odgrizao glave dvjema živim golubicama.

Muziku podržava