Na današnji dan, 28. kolovoza, Bob Dylan proširio je vidike članovima The Beatlesa upoznavši ih s blagodatima konzumiranja marihuane.

U apartmanu njujorškog hotela Delmonico, američki novinar Al Aronowitz upoznao je Dylana s Johnom Lennonom, Georgeom Harrisonom, Paulom McCartneyjem i Ringom Starrom. Poslali su roadieja Mala Evansa po vino, a u iščekivanju njegovog povratka, Dylan je izvadio smotuljak i predložio da ‘zapale koju’.

Muziku podržava

Menadžer The Beatlesa Brian Epstein razmjenjivao je prestrašene poglede sa svojim štićenicima da bi na kraju skrušeno priznao da nikada prije nisu probali ‘travu’. Dylan ih je gledao u nevjerici i zbunjeno upitao “A što je s onom pjesmom? Onom u kojoj pjevate o ‘getting high’?”

Sad ni The Beatlesima više ništa nije bilo jasno, pa je Lennon upitao o kojoj je pjesmi riječ. Dylan je zapjevao “I Want to Hold Your Hand” i ispostavilo se da je pogrešno čuo određene stihove. Umjesto ‘…it’s such a feelin’ that my love, I can’t hide, I can’t hide, I can’t hide‘, ovo ‘I can’t hide‘ pjevao je kao ‘I get high‘.

Dylan je zarolao prvi džoint i pružio ga Lennonu, a on ga je produžio do Starra koji ga nije proslijedio dalje. Ostatak večeri protekao je u smijehu. “Ne sjećam se o čemu smo pričali. Pušili smo travu, pili vino i bili rockeri koji su se zezali”, kazao je John Lennon.

Paul McCartney nešto se podrobnije sjeća svega, jer dok je menadžer Epstein tvrdio da stoji na stropu, Macca je Evansu naredio da ga prati po hotelu i zapisuje sve što priča. Onima koji su ga željeli poslušati, McCartney je govorio ‘da prvi put uistinu misli’.

“U jednom sam trenutku dokučio smisao života, zapisao na komadić papira i dao Malu da mi pričuva. Ujutro me pitao želim li vidjeti što piše, rekao sam da želim. Pisalo je ‘Postoji sedam razina’. Prasnuli smo u smijeh pitajući se što to uopće znači… Tada još nisam znao da su razine svijesti povezane s mnogim vjerovanjima i religijama, tako da je to ipak bio nekakav sažeti smisao svega”, prisjetio se McCartney.

Muziku podržava
Stisni