Konzumiranje marihuane i death metal? Luda je to kombinacija na kojoj je magistrirao američki death metal sastav Cannabis Corpse koji je na sceni posljednjih 12 godina.

S obzirom da bend gledamo 22. ožujka u zagrebačkom Vintageu gdje će ispromovirati novo, četvrto izdanje “Left Hand Pass”, pozabavit ćemo se malo i njihovom pričom.

1Početna ideja – strast prema death metalu i marihuani

Philip “Landphil” Hall, poznat i kao basist i back vokal crossover thrash benda Municipal Waste, s bratom Joshom “Hallhammerom” je 2006. odlučio oformiti sastav s kojim će spojiti strast prema ovoj zelenoj biljci uz žestoke zvukove death metala, uz sve vođeno utjecajem Tampa Bay zvuka.

Phil je tako u jednom intervjuu istaknuo kako im je marihuana pomogla da još više počnu cijeniti glazbu, dok je sama strast prema travi i death metalu krenula u njegovim formativnim godinama. Iako je do ideje za osnivanje benda došlo već sa 17 godina, trebalo im je nekoliko godina da se odluče opasno primiti posla.

2Krenuli kao Cannibal Corpse parodija

Naravno, tu je prisutna i interesantna parodija s obzirom da su ih za ime benda inspirirali death metal veterani Cannibal Corpse, od kojih su dakako dobili i znak odobravanja za ovo što rade. Neki od primjera su albumi “Tube of the Resinated”, dok se originalno od Cannibala naziva “Tomb of the Mutilated” ili pak “Blunted At Birth” koju su preoblikovali iz originalnog naziva albuma “Butchered At Birth”.

“Siguran sam da bi bilo drugačije da se rugamo s njima ili nešto slično. Ali je nastalo na način koji je pun ljubavi. Zapravo nastojimo raditi kul glazbu i nešto u čemu će fanovi uživati”, zaključio je Phil svojevremeno u jednom intervjuu.

3Inspiraciju pronašli i u drugim metal bendovima

Interesantno je i spomenuti kako se na “From Wisdom To Baked” albumu (inspiriranom uratkom “From Wisdom To Hate” kanadskih metalaca Gorguts) kao gost pojavljuje i nekadašnji vokal Cannibala, Chris Barnes. Riječ je o pjesmi “Individual Pot Patterns” čiji je tekst napisao sam Barnes, a čiji je naziv inspiriran albumom i pjesmom Deatha, “Individual Thought Patterns”.

Kao goste na albumu su smjestili i Trevora Strnada iz Black Dahlia Murder, Ralpha Santollu iz Obituaryja i Deatha, ali i Kevina Quiriona iz Decidea te Seana McGratha iz Ghoula. Prilično interesantna ekipica se skupila na albumu, to je neosporno.

Osim Cannibala, bend je s vremenom (oko 2011.) za imena pjesama i albuma crpio inspiraciju u vidu bendova kao što su Morbid Angel, Deicide, Death ili pak Nile i Entombed. “Left Hand Path” je tako debi album švedskih legendi Entombed, pa je s posljednjim CC izdanjem vidljivo kome odaju počast.

4Ipak više od parodije

No, nemojte se zavarati s parodijom oko samog imena pjesama i albuma, jer ako to izuzmemo riječ je o kvalitetnim i u potpunosti originalnim pjesama iza kojih stoji Cannabis Corpse. Osim diskografskog dijela, riječ je o jednoj prilično zanimljivoj koncertnoj atrakciji za pogledati uživo.

5Povezanost s ostalim bendovima

Osim što Phila znamo i po radu s Municipal Waste, članovi CC-a su također bili ili su još uvijek dio bendova kao što su Iron Reagan, Battlemaster, Volture, Parasytic, Six Feet Under, The Black Dahlia Murder, GWAR i Antietam.

Dovoljan dokaz da svi pohrlimo u Vintage i uvjerimo se kako to majstori rade u svom specifičnom stilu.