Bruce Dickinson ne radi bespilotne letjelice za Amerikance

domination
1513

Pjevač, pilot, mačevalac, poslovni čovjek i tko zna što sve – Bruce Dickinson došao je do točke u karijeri kada ga njegova svestranost košta svakojakih (ne)opravdanih kritika. Zadnja u nizu je povezanost njegovih poslovnih poteza s američkom vojskom i potezima koje oni rade diljem svijeta…

Pod nazivom ‘Bruce Dickinson: Rock’n’Roll Warmonger‘ (rock’n’roll ratni huškač), jedna južnoafrička internet stranica spomenula ga je u kontekstu licemjernog čovjeka koji pjeva o jednome, a u životu čini drugo, dok opravdavaju što mnoge rock zvijezde pokušavaju kroz muziku i financijsku podršku iznijeti svoje političke ili vjerske stavove.

Dickinson je tako optužen kako je od američkih vojnih snaga dobio ugovor vrijedan 500 milijuna dolara za proizvodnju borbenih bespilotnih letjelica (tzv. Unmanned Combat Air Vehicles). Takve naprave pod velikim su kritikama, jer navodno izazivaju ogromne brojke kolateralnih žrtava, bez osjetnog učinka iz vojnog aspekta. Također, dodatne sumnje govore kako ih američka vlada, osim na bojištima diljem svijeta, često koristi i za špijunažu vlastitog civilnog stanovništva.

Muziku podržava

Potpisivanje spomenutog ugovora preneseno je i na stranicama Conference Speakers International, ali je kasnije članak uklonjen.

Naravno, nije dugo trebali da se javi glasnogovornik Iron Maidena, koji ne opovrgava uključenost benda u razvoj slične ratne tehnologije, ali i demantira potpisivanje ugovora ili bilo kakve agresorske povezanosti: “Prenesene informacije su apsolutno netočne radi nespretnih terminoloških pogrešaka. Bruce Dickinson i menadžer benda bili su investitori, te i dalje podržavaju Hybrid Air Vehicles – tvrtku koja nema nikakve veze sa spomenutim ‘lighter-than-air drones’ letjelicama.

Razvoj moderne zrakoplovne tehnologije podržavaju i vojno-bazirani entiteti koji imaju resurse za investicije i daljnji razvoj – bilo na polju medicine ili svemirskih ekspedicija. Čak i u vojnoj upotrebi, može se raditi o prijevozu teškog tereta, o letu na većim visinama ili za otkrivanje improviziranih eksplozivnih naprava, a ne samo za agresiju i napade zemalja trećeg svijeta!”

Uz sve demantije i PR stručnjake, uvijek je nespretno kada se neki bend ili ličnost povezuje s američkom vojskom i njihovim potezima, ali je isto tako i činjenica da je najveći moderni tehnološki razvoj ljudske vrste (internet, za početak) često bio povezivan s vojskama velikih zemalja ili NASA-om.

Muziku podržava