Breakthrough!@MSU za publiku nesvakidašnjih glazbenih doživljaja

Muzika.hr
1738

Breakthrough!@MSU je novi projekt koji će se odvijati u prostoru zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u periodu od subote 22. do ponedjeljka 24. lipnja.

U središtu pozornosti je zvuk te preispitivanje odnosa glazbe i ostalih vidova umjetnosti. Programom su obuhvaćena stručna predavanja, paneli, performansi, audiovizualne instalacije, video i svjetlosne animacije.

Program počinje otkrivanjem audiovizualne instalcije Mix Tape, australskog umjetnika Lucasa Abele. Slijedi predavanje austrijske umjetnice Elisabeth Schimane, osnivačice Instituta za arheologiju medija, u kojem će posjetiteljima dočarati svijet čarobnih zvučnih mašina 20. stoljeća te odnos analognog i digitalnog, u vezi s akustikom, zvukom strojeva i digitalnom glazbom.

Davor Gazde
, splitski glazbenik, publici će predstaviti zvučna razmišljanja o Hansu Richteru kroz komunikaciju s elektroakustičnom glazbom 50-ih i 60-ih godina, kao i s elektronskom glazbom 70-ih. Elisabeth Schimana, tijekom večeri izvest će akustični solo pod nazivom ‘Sternenstaub/Stardust’ u kojem je publika pozvana na sudjelovanje u zvučnom procesu i pri čemu live-elektronika nudi priliku slušanja pulsa stvaranja. Zagrebački sastav Šumovi protiv valova izvest će svoj suvremeni zvukovni kolaž u kojem se organske tišine isprepliću sa zvučnim krajolicima nastalim na tragu musique concrete, pulsirajućim, ritmičnim i plesnim strukturama svojstvenim kraut rock glazbi, te melodičnim pasažima koji odražavaju estetiku modernijih glazbenih strujanja.

Drugi festivalski dan, započinje Etheral panelom na kojem sudjeluju predstavnici srodnih projekata iz regionalnog kreativnog okruženja (Austrija, Hrvatska, Srbija) kako bi se potaklo umrežavanje i kreativno razmišljanje kroz suradnju.

U večernjim satima koncertno-performerski dio otvara APU – Postmodern Art Ensemble iz Istre, jedinstven umjetnički kolektiv glazbenika, multimedijalnih i video umjetnika koji će se pozabaviti evolutivnim aspektom figuracije glazbenog performansa te procesom kolektivnog kanaliziranja kao geneze glazbenog jezika i sadržaja.

Muziku podržava

Kao kruna koncertnog dijela večeri slijedi nastup pionira američkog minimalizma, svojevrsne institucije noise-avangarde rocka iz New Yorka, Rhys Chathama – s projektom G3. Ljepota i posebnost G3 projekta upravo je u konceptu izvođenja. Chatham će s hrvatskim glazbenicima, članovima sastava poput East Rodeo, 7th Spellsa, Peach Pita, Šumova protiv valova i Tobogana, izvoditi svoje kompozicije nadograđujući ih tako elementima lokalne glazbene scene. Završni performans pripada Beat Bustersima i novom multimedijalnom projektu ostvarenom u suradnji s tvrtkom Pro-light. Zvuk, pokret, slika i laserska svijetlost, četiri su elementa kojima će Beat Bustersi manipulirati i nastupiti na krovu zgrade Muzeja suvremene umjetnosti na vrlo nesvakidašnji način.

Posljednji dan, 24. lipnja, rezerviran je za predavanje Rhys Chathama koji će predstaviti NY downtown (eksperimentalnu) glazbenu scenu i razvoj No Wave pokreta kroz prizmu vlastitog iskustva kao skladatelja i izvođača te jednog od osnivača glazbenog programa u kultnom njujorškom centru The Kitchen.

Tijekom trajanja festivala prikazat će se slideovi te video animacije poznatog njujorškog umjetnika Roberta Longoa pod nazivom ‘Pictures for Music’, prije svega kao dio koncertnog nastupa G3 Rhysa Chathama.

Ulaznice po cijeni od 25 kuna (1 koncert) / 40 kuna (1 dan) / 70 kuna (2 dana), dostupne su na blagajni Muzeja suvremene umjetnosti.

Više informacija na www.msu.hr.

Muziku podržava