Trenutno aktualna vijest kod dijela metalaca je ona oko njemačkog gothic metal sastava Crematory koji su nedavno putem Facebooka postavili objavu koja ciljano naziva fanove lijenčinama jer ne kupuju ulaznice za koncerte.

Iza objave stoji bubnjar benda, Markus Jüllich, koji je objavom izrazio svoje nezadovoljstvo oko pretprodaje ulaznica za njihovu nadolazeću turneju te je istaknuo kako će otkazati turneju ukoliko se prodaja albuma ne popravi. Uz to je natuknuo i kako je količina novca koju dobiju od streaming servisa zapravo prilično mizerna i od toga ne mogu opstati te da postoji vjerojatnost da im ovo bude posljednji album koji će izbaciti, odnosno da je to ujedno i kraj benda.

“Probudite se metalci i počnite cijeniti vrijednost prave glazbe i vratite se trošenju novca na fizička izdanja. Ne želimo da glazba propada i bude pohranjena na diskovima, USB stickovima i SD karticama u mizernoj MP3 kvaliteti” – ovim riječima se Jüllich izrazio mjesec dana prije nego što novi album benda nazvan “Oblivion” treba ugledati svjetlo dana i prije nego se otisnu na turneju po Njemačkoj sastavljenu od 15 nastupa.

Jüllich ističe kako nije to samo slučaj kod njih, već i da je ovakva situacija prisutna i kod drugih bendova, samo oni imaju ‘muda’ reći istinu te da se iTunes, Spotify, Deezer, Napster i slične platforme uopće ne isplate.

Ono što je sporno u cijeloj ovoj priči je način obraćanja fanovima. Ne, na takav način sigurno neće doći do povećanja prodaje albuma i porasta popularnosti jer ovako ne funkcionira promoviranje benda. Jedno je nostalgično spominjanje kako je nekada bilo bolje, a drugo je vrijeđanje fanova.

Tehnologiji bi se svakako trebalo prilagoditi i izvući iz svega najbolje što se može ili joj se suprostaviti, ali u tom slučaju se ne živcirati oko posljedica. U svakom slučaju, prijetnje upućene fanovima zaista ne bi trebale biti način promoviranja vlastitog benda. Komunikacija između benda i fanova je krucijalna, a ponekad je dobro malo promisliti prije nego se nešto takvo kaže.

Ipak, situacija s Crematory nas je inspirirala da prekopamo još neke primjere kada su se članovi bendova ‘nabrusili’ na fanove. Na stranu već prežvakanu situaciju s Jerkom Marićem iz Adastre, ali van granica Lijepe naše je bilo mnoštvo svakakvih situacija. Neke od situacija su s jedne strane bile ružne i zaista nepotrebne za same bendove, dok su neke poput slučaja metalcore benda Architects koji se s fanom na koncertu obračunao zbog seksualnog uznemiravanja neke od primjera koje odobravamo.

1Chester Bennington (Linkin Park)

Poruka upućena fanovima koji su povodom sedmog studijskog albuma “One More Light” govorili da se bend prodao, prilično je ražestila Chestera. U intervjuu za Kerrang! je fanove koji govore da se bend prodao nazvao ‘pičkicama’.

“Ako ćeš biti osoba koja će reći nešto poput ‘Napravili su ovakav marketinški potez kako bi zaradili novce’, možemo se naći vani i pogodit ću te u jebena usta jer je to jebeno krivi odgovor”, izjavio je pokojni Chester, dok je u drugom intervjuu koristio i izraze poput: “Izbodi sam sebe u lice!”

2Maynard James Keenan (Tool, A Perfect Circle, Puscifer)

“Kada će novi album Toola?” najčešće je postavljeno pitanje posljednjeg desetljeća. No, Maynard bi trebao prihvatiti činjenicu da će, ako ga ne izbaci, to pitanje sigurno slušati do kraja života. Ne bih rekla da Maynard mrzi Tool, možda samo zaista jako voli provocirati ljude, a ponekad ih i vrijeđati kao primjerice u intervjuu za Phoenix New Times u kojem je fanove nazvao ‘nepodnošljivim retardima koji bi se trebali opustiti i ne biti toliko ozbiljni’.

3Sam Carter (Architects)

Tu je i jedna pozitivna priča. Naime, vokal Architectsa, Sam Carter, na njihovom koncertu u Nizozemskoj napravio je stanku između pjesama oko incidenta koji je zapazio. Naime, Sam je s pozornice ‘snimio’ momka kako hvata jednu djevojku za grudi u trenutku njezinog crowdsurfanja.

“Neću upirati prstom na govno od osobe koje je to napravilo, ali vidio sam te kako je hvataš za grudi, i jebeno je odvratno. Ovdje nema mjesta za takva sranja”, izjavio je Sam te nadodao kako slobodno može odšetati s koncerta i više se ne vratiti ako ovakvo što ponovi.

4Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder)

Frontman death metal benda The Black Dahlia Murder svojevremeno je također putem Facebooka naglasio važnost oko prodaje albuma. Kroz objavu, koju je kasnije izbrisao, izjavio je kako je realnost da će 98% ‘fanova’ biti zadovoljno s činjenicom da ‘ukradu’ album, misleći na ilegalno skidanje albuma s kojima naravno ne dobivaju ništa. U svakom slučaju puno prihvatljiviji način izražavanja nego onaj s Crematory.

5David Draiman (Disturbed)

Prisjetimo se i frontmana Disturbeda koji je na njihovom koncertu u Texasu prije dvije godine izvrijeđao i djevojku koja je tipkala na mobitel za vrijeme koncerta. “Što je toliko važno u svijetu da moraš tipkati cijeli jebeni show? Čitav nastup. Jesmo li toliko dosadni?” – pitao ju je Draiman, nadodavši: “Ne govori mi da odjebem. To već i jesi s gledanjem u mobitel umjesto da pridaš pažnju. Jebeno je nepristojno.” Doduše, kasnije se ispričao za ovaj postupak.

6Dave Grohl (Foo Fighters)

Prije prošlogodišnjeg nastupa u Nampi (Idaho), Dave Grohl je prozvao grupicu fanova koji su odlučili otići ranije s koncerta, taman prije nego što je krenuo hit “Everlong”. “Odlaze upravo sada. Doviđenja! Znam da morate izbjeći gužvu… Izbjegnite ovo, frajeri!” – viknuo je good guy Grohl s pozornice.

78 Shares