Iz Baške nam je doplovila pozitivna priča o angažmanu lokalne zajednice u aktualizaciji društvenog i kulturnog života ovog naselja na otoku Krku.

Uskoro će se napuniti četiri godine otkad je osnovana Bašćanska glazbena scena koju predvodi Željko Tomašić. Ideja je bila stvoriti zajednički prostor u kojemu će se okupljati ljubitelji glazbene scene i razmjenjivati ideje. Tu su misao odlučili utjeloviti u prostorijama Narodnog doma, dotad napuštene zgrade prepuštene zubu vremena. Krenuli su u revitalizaciju derutne zgrade, napravili su generalku i sredili prostorije, a nakon toga počeli s akcijom oslikavanja stencil grafita čime su udahnuli zidovima novi život.

bašćanska glazbena scena
foto: Bašćanska glazbena scena

Autori grafita su osnivač udruge Željko Tomašić i Vjekoslava Abrlić – Seršić. Kako je prostor namijenjen lokalnim glazbenicima i posvećen glazbi, ideja oslikavanja glazbenih idola nametnula se sama od sebe. Autori su brainstormali uz nekoliko pića i odlučili početi s glazbenicima koji su njih inspirirali – Željku je to bio Motorheadov Lemmy. Uslijedile su daljnje posvete nedavno preminulim glazbenicima, pa su sljedeći na redu za grafitiranje bili Amy Winehouse i David Bowie.

Muziku podržava

Prostorije u kojima udruga BGS boravi prethodno su bile namijenjene za probe lokalnih bendova. Posljednji aktivni bend se raspao 2013. godine, a djelovanje udruge se može shvatiti kao produžetak glazbenih aktivnosti. Premda ne održavaju koncerte u svojim prostorima, bašćanska glazbena scena organizira česta druženja koja ponekad rezultiraju svirkom ili spontanim jam sessionom.

Reakcije građana koji su posjetili Dom bile su vrlo pozitivne, što je BGS-u dalo dodatan vjetar u leđa da nastave u istom smjeru. Nastavili su s rock legendama poput Elvisa i Freddyja Mercuryja, a zaključili s nimalo manje važnim Parafom. Istaknuli su da Paraf ima posebno mjesto u Domu, ali i u glazbenoj zajednici građana Baške jer su članovi tog riječkog benda porijeklom Bašćani.

bašćanska glazbena scena
foto: Bašćanska glazbena scena

Narodni dom je i boravište sportskog društva “Vihor”, a njima su posvetili veliki grafit Mate Parlova. Željko i Vjekoslava su, uz prostorije Doma, oslikali i Dom veterana Baška, a svoju djelatnost proširili i na dizajniranje printeva za majice, upaljače, čaše.

Članovi udruge se nadaju da će uskoro dobiti priliku oslikati i neke vanjske prostore u Baškoj, a dotada će dalje raditi na uređenju Doma kulture Baška. Svima koji posjete Krk toplo preporučujemo posjet ovom mjestu kulture, podržite scenu i podružite se s druželjubivom ekipom Bašćanske kulturne scene.

190 Shares
Muziku podržava