Jedan od velikih gospodina rokenrola nezaustavljivo praši i u četvrtom desetljeću karijere. Još od 1974. svemir sluša nemir Momčila i njegovih “instruktora pozitivne geografije”. Njegove se pjesme nalaze u svakoj relevantnoj glazbenoj antologiji ovih prostora te je, za razliku od mnogih koji se s vremenom istroše, dokazao da se vrhunske numere mogu realizirati i u kasnim fazama karijere. Time je pokazao kako godine pravom talentu ne znače ništa.

Od razdoblja ritam gitare u Ribljoj čorbi do instrumentalnih skladbi za filmove, ovaj se profesionalac pronašao u svakom glazbenom smjeru u gotovo pola stoljeća aktivnosti na sceni. Uhvatili smo Bajagu uoči velikog koncerta u zagrebačkoj Areni, 2. ožujka, i zamolili ga da nam izdvoji i dekonstruira pet pjesama od posebnog značaja iz četrdesetogodišnje karijere. Ono što nam je rekao o pjesmama koje je sam odabrao pročitajte u nastavku:

1“Berlin”

Prva je “Berlin”, to je prva pjesma koju sam napravio za prvi album i, kako da kažem, od nje je sve krenulo i zato mi je jedna od najdražih.

2“Dobro jutro, džezeri”

Druga pjesma je sa sljedećeg albuma “Dobro jutro, džezeri” jer mislim da mi je to najbolji snimak. Ne nužno u tehničkom kvalitetu, nego se naprosto potrefilo. Svirali su pokojni Mića Marković, Stjepko Gut… znači, ozbiljni džezeri. Dopada mi se i taj snimak i atmosfera s drugog albuma, puno mi znači ta pjesma.

3“Strah od vozova”

Stvar s albuma “Jahači magle”, to je jedna lijepa balada koju ponekad sviramo, mislim da je dobro ispala i drago mi je što je na njoj gitaru svirao moj pokojni drug iz Riblje čorbe – Rajko Kojić, koji u to vrijeme već nije svirao u Čorbi. Odsvirao je odličnu gitaru i mislim da je to jedna od posljednjih ozbiljnih pjesama koje je snimio.

4“Tišina”

Četvrta pjesma može biti “Tišina” s “Prodavnice tajni” jer je to naša najslušanija pjesma, bar po internetu. Sad vidim da su nešto mijenjali, ali je u jednom trenutku imala 20 milijuna pregleda. Sviđa mi se i zato što je to prilično jednostavna pjesma koja ima samo tri akorda, ali ima dobru temu i dobar tekst, i zato mi je draga.

5“Daljina, dim i prašina”

I za kraj “Daljina, dim i prašina” jer mi je, onako, neki pogled unazad na sve ovo što se dogodilo dosad. I, samo da vam kažem, sutra da me pitate, vjerojatno bih izabrao drugih pet pjesama, ali ovo je ono što mi je sad bilo u glavi.

511 Shares