Ali Farka Toure zabranjen u rodnom Maliju

Stjepan Vrečko
830

Ali Farka Toure upoznao je svijet s bluesom iz Malija, a danas ta ista država čije je ime proslavio zabranjuje njegove pjesme.

Toure je još za života postao legenda u Maliju, osobito u svom rodnom gradu Niafunkeu gdje je čak bio i gradonačelnik prije nego što je 2006. godine preminuo. U nekoj boljoj prošlosti jedan je od nekolicine glazbenika koji su svoje pjesme pretvorili u prepoznatljivi malijski izvozni proizvod.

“Talking Timbuktu”, album iz 1994. na kojem su snage udružili Ali Farka Toure i Ry Cooder, osvojio je Grammya, a Tourea uvrstio među 100 najboljih gitarista svijeta (po magazinu Rolling Stone).

Muziku podržava

Danas stvari stoje znatno drugačije: vlast u njegovom gradu preuzeli su islamski militanti koji su zabranili sve suprotno šerijatskim zakonima: osim što žene i djevojke moraju imati pokrivenu čitavu figuru i što muškarci ne smiju nositi široke hlače, zabranjen je apsolutno svaki vid glazbe.

Nema radio-postaja, melodija za mobitele, glazbena oprema i glazbeni uređaji se plijene i uništavaju, a to je dovelo do masovnog odlaska glazbenika iz države.

Ako nema glazbe, nema ni naše kulture” kaže jedan od najpoznatijih malijskih glazbenika, Salif Keita, koji se trenutno u domovini priprema za svjetsku turneju na kojoj će promovirati novi album.

Muziku podržava