Zagušljivi dim: Rapsodija u jednoj pjesmi

  585

  Zagušljivi dim

  Kranjecovi krugovi pakla

  Datum izdanja: 23.04.2019.

  Izdavač: Samoizdat

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Invokacija
  2. Krugovi

  Jedno novo ime na našoj alternativnoj sceni su Zagušljivi dim iz Čakovca. Samo ime albuma “Kranjecovi krugovi pakla” malo tog otkriva, a zapravo otkriva sve. To je jedan neuobičajeni bend koji si je dozvolio interpretaciju Dantea kroz instrumentale koji idu (blago rečeno) u nedogled.

  Album je složen u dvije verzije. ‘YouTube verzija’ je zapravo ona izvorna i prava te se na njoj nalazi samo jedna pjesma (i to istog imena kao i sam album). Zbog nekih restrikcija na Bandcampu, tamo je ta pjesma razdijeljena u dva dijela (“Invokacija” i “Krugovi”), od kojih je prva kraći uvod u kojem dobivamo obrazloženje za cijeli album. Zaključak, ovo izdanje treba gledati kao jednu cjelovitu priču satkanu u jednoj pjesmi.

  Muziku podržava

  Oduvijek je poanta albuma bila da se sluša u cijelosti, a ne tek pokoji singl kakva je generalno situacija danas. Možda iz tog razloga ljudi neće doživjeti ovaj album jer tko ima vremena potrošiti 53 minute u komadu da se sjedne, odfrlji do kraja i posluša jednu pjesmu, ma koliko god ona kompleksna bila. To je prava šteta jer ovo je nešto jako dobro.

  Čim imamo nešto jako dugačko i bez vokala, jasno je da to moramo svrstati u post-rock žanr, ali ovako nešto bi bilo grijeh kategorizirati samo tako. Naravno, graduacija pjesme s povremenim tišim i glasnijim dijelovima jest upravo ono što krasi postrockere, a Zagušljivi dim kroz to pokušava uklopiti mnoge elemente rock glazbe, od nekog alter rocka ’90-ih s američkog kontinenta, pa do povremeno noiserskih dionica u kojima melodija najviše eruptira. Sve je ipak nošeno nekom psihodeličnom atmosferom koja te jednostavno nosi slušati u jednom điru, iako na trenutke postoje momenti gdje se pjesma mogla rascjepkati u dijelove s  normalnijom minutažom.

  Ako imate vremena, stavite ovo izdanje u svoj plan preslušavanja, sjednite u udoban naslonjač, ofrljite na najjače i počnite uživati u glazbi ovih Međimuraca. Ovdje nema ‘skipa’, ovo se sluša u jednom komadu, pa tko voli, nek izvoli.

  Spoiler alert – dečki na kraju dođu do pakla, a u paklu su zvončići.

  Muziku podržava