Vladimir & Kalafat: Perfektno mostarsko etno tumačenje Dalmacije

  604

  Vladimir & Kalafat

  Riva Degli Schiavoni

  Datum izdanja: 13.11.2018.

  Izdavač: PDV

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Da bi udrile sve fortune
  2. Svilen sarafan
  3. Zlata jemaš, dare primaš
  4. Prosti meni vilo
  5. Tija bi te zaboravit / Monastery Session
  6. Na posteji mojon
  7. Zaspalo je siroče

  Vladimir je Vladimir Mićković kojeg znamo iz Mostar Sevdah Reunion (i mnogih drugih projekata), a Kalafat je ‘majstor brodan’ u Dalmaciji, dok u ovoj prigodi Vladimirov prateći bend koji obiluje mnogim odličnim glazbenicima. Vladimir & Kalafat i njihov album “Riva Degli Schiavoni” je vrh, teško da može nešto biti bolje od ovog.

  Album jest nešto novo i svježe te koliko god često imamo primjer da se u etno glazbi recikliraju iste stvari gotovo u nedogled, novi pristup može dati jednu sasvim novu dimenziju. To je upravo uspjelo na ovom albumu koji djeluje toliko uvjerljivo, da je pravo čudo što je ostao malo po strani krajem 2018.

  Muziku podržava

  Kako samo ime novog benda/projekta pokazuje, Vladimir je spojio svoje glazbeno porijeklo s Dalmacijom, pa su tako dalmatinske pjesme dobile jedan sasvim novi duh. Dalmacija spojena sa sevdahom (ali i mnogim drugim elementima) odiše jednom beskrajnom ljepotom u kojoj se može bezrezervno uživati. Sve je posloženo do najsitnijeg detalja, pa sve klizi kao po loju.

  Uvodna “Da bi udrile sve fortune” spada među najbolje obrade koje sam čuo u životu. Sve započinje malo mistično, kao neka eksperimentalna sakralna stvar, da bi malo po malo dobilo formu sevdalinke te potom bogatu glazbenu podlogu kojom se ne bi postidjeli i mnogi moderni izvođači r&b usmjerenja. Vokali su božanstveni, atmosfera spokojna, pjesma odlična.

  “Svilen sarafan” ubacuje malo Bliskog istoka, “Zlata jemaš, dare primaš” je najbliža dalmatinskoj/sredozemnoj akustici, “Prosti meni vilo” je glazbeni minimalizam uz vrlo izražajnu vokalnu izvedbu, “Tija bi te zaboravit / Monastery Session” zvuči kao neka božićna stvar u irskom podneblju, dok sve završava s “Na posteji mojon” i “Zaspalo je siroče” koje idealno zaokružuju album.

  “Riva Degli Schiavoni” je najbolji album iz 2018. kojeg nisam poslušao u 2018., album bez mane, izdanje koje pokazuje da se tradicijske obrade mogu napraviti u skroz drugom điru, a da se ne izgubi ono osnovno, a to je sama pjesma. Jednom kad album krene, jednostavno te zakova na naslonjač i ne pušta, tvoje uši se naćule i oslobađaju put za razvijanje predivnih melodija koje su Vladimir & Kalafat proizveli. Čista perfekcija.

  Muziku podržava