Vječna borba za nove svjetove

  812

  Dragonland

  Under The Grey Banner

  Datum izdanja: 18.11.2011.

  Izdavač: AFM Records/Trolik

  Žanr: Heavy Metal, Power Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ilmarion
  2. Shadow the Mithril Mountains
  3. The Tempest
  4. A Thousand Towers White
  5. Fire and Brimstone
  6. The Black Mare
  7. Lady of Goldenwood
  8. Durnir’s Forge
  9. The Trials of Mount Farnor
  10. Throne of Bones
  11. Under the Grey Banner
  12. Ivory Shores

  “Under The Grey Banner” peti je album Dragonlanda sniman u nekoliko studija, sa završnim ‘touchem’, odnosno mixom Jacoba Hansena u njegovom studiju u Danskoj.

  Tehničke podatke upotpunimo i s onima kako je ovo finalni dio “The
  Dragonland Chronicles”, glumac Fred Johanson u ulozi je antagonista, sva
  tri pjevača Amaranthea, Elize Ryd, Jake E i Andy Solveström, sudjeluju
  na albumu, a risač covera je Damian Bajowski, poznat po multiuspješnoj
  PC igrici “The Witcher”.

  Album se nadovezuje na “The Battle of the Ivory Plains” iz 2001. i “Holy Wars” iz 2002. i konceptualnog je karaktera s manje-više karakterističnom pričom o borbi dobra i zla u fantasy svijetu za nove, bolje poretke. Nekima ofucana, nekima uvijek dobrodošla priča o boljim vremenima u kojima će pojedinac, ali i zajednica, imati svoj dio zelenih poljana i šumskih prostranstava u kojima će pronaći mir. Dakle, nešto karakteristično za Rhapsody Of Fire, s kojim bismo Dragonland i mogli usporediti.

  Duboka i emocionalna priča je ovo s mnogo vokalnih i instrumentalnih ‘sučeljavanja’ svjetla i mraka, prijatelja međusobno, te kontra neprijatelja, sa srednjevjekovnom fantasy atmosferom, elementima nekoliko vrsta metala i s pokušajem da se priča prenese u svijest slušatelja koji bi se uz album osjećao kao da gleda film. To je dosta dobro napravljeno i jedna je od najpozitivnijih značajki albuma, jer slušatelj zaista mora biti koncentriran želi li album ozbiljno proučiti.

  Muziku podržava

  Jak je tu utjecaj srednjevjekovne-epske-dramatične atmosfere, ima puno naracija, pjevačkih izmjena i dopuna, s naglaskom da su ‘pozitivni’ muški ipak malo premekani, gomila interludija, prijelaza, pokoja solidna solaža, mirno, a i ‘razjarenije’ bubnjanje, ima i ‘težih’, ‘tromih’, mračnijih doom riffova, folky utjecaja, orkestralnih dijelova, klavijaturističkih pasaža i svega što ovaj album na određeni način povezuje s filmskom glazbom, izvuče li je se ‘iz konteksta’.

  Nekoliko je pjesama zahtjevnije konstrukcije, epova s jakim orkestralnim karakteristikama, među kojima se ističe naslovna “Under the Grey Banner” s marširajućim bubnjarskim uvodom, orkestralijama i cleany riffovima, teškim vokalnim obračunima ili ženskom naracijom. “The Black Mare” posebno je mračna pjesma, sa zlokobnom atmosferom na početku kroz akustike i riffove, te ‘pjev’ ptica i mini zbor.

  Illmarion” je filmski intro s folky atmosferom, “A Thousand Towers White” heavy-power naslov sa središnjim interludijem s jakim folky idejama, a “The Tempest” je heavy-power balada sa sporim, epiziranim uvodom, značajnijim obolom gitara i izrazitim crnim interludijem sa gudačkim, piano i vokalnim ‘žalopojkama’. Ne baš optimistična je finalna “Ivory Shoers“, lagana pjesma s dominacijom orkestralija i ženskih vokala i novom zlokobnošću u ‘glasanju’ ptica. To daje naslutiti da novi svijet ima još dalek put do nekih boljih i sretnijih završetaka.

  A ovaj album da je Dragonland uspješno okončao trilogiju, objedinivši u njoj skoro sve što je do sada radio. Tekstualne, ali i glazbene koncepte. Ne bi bilo dobro narednih pet godina, koliko je proteklo između “Under The Grey Banner” i “Astronomy” iz 2006., čekati kojim će tijekom dalje ići priča o ovom solidnom bendu.

  Muziku podržava