Veliki povratnički album

  883

  A Tribe Called Quest

  We Got It From Here... Thank You 4 Your Service

  Datum izdanja: 11.11.2016.

  Izdavač: Epic Records / Menart

  Žanr: Alternative, Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Space Program
  2. We The People…
  3. Whateva Will Be
  4. Solid Wall of Sound
  5. Dis Generation
  6. Kids…
  7. Melatonin
  8. Enough!!
  9. Mobius
  10. Black Spasmodic
  11. The Killing Season
  12. Lost Somebody
  13. Movin Backwards
  14. Conrad Tokyo
  15. Ego
  16. The Donald

  Novi studijski album A Tribe Called Questa zasigurno je jedno od najneočekivanijih izdanja 2016.

  “We Got It From Here… Thank You 4 Your Service” je društveno-politički angažirani povratnički album legendarnih oblikovatelja američkog east coast hip-hopa.Osamnaest godina nakon “The Love Movement” (1998.), nakon čijeg se snimanja sastav razišao, u godini kada su ostali bez voljenog člana i suosnivača Malika Taylora (“Phife Dawg”), ATCQ su dali svoj kritički osvrt na društvo i pobjedu budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa (“The Donald”, “Ego”).

  Šesnaest pjesama na dvije ploče svog šestog po redu albuma producirali su član ATCQ-a Q-Tip (u čijem je kućnom studiju sniman album) i Blair Wells (Solange, Norah Jones, John Legend), a među poprilično raznolika gostovanja ubrajaju se Kanye West, Kendrick Lamar, Andre 3000, Elthon John, Jack White i dr.

  Muziku podržava

  Na albumu se može čuti i pokojni Phife Dawg budući da je snimanje albuma započeto prije njegove smrti (zbog komplikacija s dijabetesom, 22. ožujka). Uz spomenute članove, album potpisuju i Ali Shaheed Muhammad te Jarobi White.

  Poznati kao savjestan bend, Tribeovci se usmjeravaju na duboko ukorijenjene probleme rasizma i ksenofobije američkog društva. Odlični primjeri toga su “We The People…“, za koju je snimljen i glazbeni video, “The Space Program” i “Dis Generation“. Ove pjesme, ali i mnoge druge na albumu, su male priče same za sebe, sa snažnim porukama koje mogu egzistirati i bez glazbene pozadine i to je jedna od najjačih odlika ovog izdanja.

  Generalno, zvuk albuma je ambijentalan sa sporim beatovima (odlična “Enough!!“), a jazz elementi (ostvareni prvenstveno udaraljkama te pijanom) i električne gitare su suptilno ukomponirane u većinom alternativne hip-hop kompozicije.

  Posvećena Dawgu i raskošne produkcije, “Lost Somebody” donosi repetitivni klavirski uzorak i sampleove njemačkih Can. Od klasičnog hip-hop izražaja izdvajaju se i “Conrad Tokyo” te “Solid Wall Of Sound” koju krase piano i vokal Eltona Johna te gitaristički touch Jacka Whitea. Eksperimentalnog karatera su i “Black Spasmodic” te “Melatonin” koje zadiru u world music i reggae.

  “We Got It From Here…” je odlično uravnotežen album – brojna gostovanja od kojih nijedno ne zasjenjuje ostala, osobna sentimentalna vrijednost (umjetničko opraštanje od preminulog prijatelja i suradnika) te društveni kontekst pri kojem se bend žestoko i agresivno u tekstovima suočava s gorućim i ozbiljnim problemima američkog društva… Sve je podjednako važno i naglašeno na “… Thank You 4 Your Service” čime ga se s opravdano može svrstati među bolja izdanja benda.

  Bend koji je imao nevjerojatan utjecaj na urbani zvuk devedesetih, svojim posljednjim albumom se nije ponavljao niti gradio pjesme na nostalgiji i staroj slavi. “We Got It From Here…” podsjetio nas je da su beat, rima i život temeljne vrijednosti glazbe ATCQ-a, a Q-Tip se pokazao kao još uvijek inovativan hip-hop producent.

  Autori “Midnight Marauders” i “The Low End Theorya” s ovim albumom su stavili točku na i svog stvaralaštva, a nama preostaje samo zahvaliti im se na jednom od ponajboljih izdanja 2016.

  Muziku podržava