The Carters: Beyoncé i Jay-Z kao glazbena aristokracija

  796

  The Carters

  Everything Is Love

  Datum izdanja: 16.06.2018.

  Izdavač: Roc Nation

  Žanr: R&B, Rap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Summer
  2. Apeshit
  3. Boss
  4. Nice
  5. 713
  6. Friends
  7. Heard About Us
  8. Black Effect
  9. Lovehappy

  Atomsku bombu na medijski svijet u subotu izbacili su Carteri – Beyoncé i Jay-Z glavom i bradom. Dugo se vremena šuškalo o mogućnosti  ove epske kolaboracije, no ipak teško je biti ne iznenađen kada se ovakva bomba pojavi iz vedroga neba. Iako su tek započeli s turnejom “On the Run II”, nenajavljeno su objavili album “Everything Is Love” koji je sastavljen od devet pjesama uz videospot za pjesmu “Apeshit”.

  Razmirice između Carterovih četiri zida isplivale su u javnost kada je prije nekoliko godina odjeknula glasina o nevjeri Jay-Z-a. Očekivano, svi su nekontrolirano brujili o razvitku ove sapunice. Carteri su nas i sami informirali o situaciji iz prve ruke, Beyoncé na albumu “Lemonade” i Jay Z na “4:44”. “Everything is Love” nastavak je trilogije o prvom paru medijske Amerike i svijeta.

  “Summer” kao uvodna pjesma otvara album u nježnom i opuštenom tonu. Kao da ju je Kupid vlastoručno napisao, veliča neizmjernu ljubav Cartera te se može smatrati epilogom njihovog poznatog hita “Crazy in Love”. Na kraju pjesme možemo čuti i Daimana Marleyja sa stihovima: “Love is universal, love is going to express itself as a form of forgiveness and compassion for each other”, a u njima se nazire srž cijelog albuma.

  Muziku podržava

  “Apeshit” je stvar koja je zadobila svačiju pažnju u djeliću sekunde i pokorila online svijet. Videospot sniman u Louvreu objavljen je simultano s objavom albuma, a u njemu su Carteri prikazani kao suvremeni i sofisticirani Bonnie i Clyde koji nonšalantno poziraju pred najvećim umjetninama poznatima čovjeku. Spot je ugrabio pozornost globalne publike prvotno zbog toga što je on sam za sebe umjetničko djelo zahvaljujući izvanrednoj režiji Rickyja Saiza, ali i zbog snažne poruke koju Carteri njime šalju – i spot i pjesma su šamar za cijeli medijski svijet te je jasno tko i dalje vodi igru. U pjesmi otkrivamo da Jay-Z nije jedini reper u obitelji jer je B još jednom zablistala i dokazala izvrsnost na svim područjima, a nisu ostali dužni niti Super Bowlu i Grammy dodjeli nagrada na koje se izravno osvrću i spuštaju ih.

  Nakon nje nastupa “Boss“, stvar koja također pristojno pokazuje srednji prst naciji i potvrđuje aristokraciju Cartera. Najupečatljiviji stihovi “My great, great, grandchildren already rich/ that’s a lot of brown childred on your Forbes list” besramno podsjećaju na nasljeđe što ga obitelj nosi, a pri završetku pjesme možemo čuti i Blue Ivy koja daje posvetu blizancima Rumi i Siru. Pjesma “Nice”  suradnja je  s Pharellom Williamsom od kojeg možemo čuti vokal i prepoznatljivu produkciju. Iako u ostalim pjesmama beat pada u pozadinski plan i fokus je na onome što Beyoncé i Jay Z imaju za reći, u ovoj pjesmi se on uspijeva izboriti za ravnopravnost. U njoj je prozvana aplikacija Spotify i to od strane Beyoncé, koja tvrdi kako je mogla profitirati od nje, ali joj profit jednostavno nije potreban.

  713” stvar je u kojoj su Carteri uzeli predah od uzdizanja isključivo vlastitog imena. Pjesma je dobila naziv “713” referirajući se na Houston iz kojeg Beyoncé dolazi, a cijela je prožeta ugođajem gangsterskog repa odajući ljubav i poštovanje ‘ulicama’ te svim svojim ljudima. Ako su Carteri kraljevska obitelj, onda je pjesma ‘Friends’ posveta njihovom parlamentu.  Ostavlja dojam prisnosti i topline zbog iskrenih riječi i zahvalnosti koju odaju svojim najbližima, ali spuštanje ostalih ljudi ipak joj oduzima na snazi.

  U “Heard About Us” Beyoncé stihovima Biggija Smallsa “If you don’t know, now you know” otklanja nejasnoće u vezi Carterovih bračnih odnosa nakon Jay-Z-jeve nevjere, a spominju se i njegovi ostali ilegalni i pravni skandali. Unatoč svemu tome, oni su zajedno na postolju snažniji nego ikad i žele to obznaniti za cijelom svijetu. Instrumental ove pjesme razlikuje se od ostalih jer eksperimentira s funky zvukom.

  Uvod u “Black Effect” istinski je divna oda samom pojmu ljubavi, a nakon njega se u pjesmi Beyoncé i Jay-Z osvrću na rasnu nejednakost kojom je svijet zaražen te policijsku brutalnost i mahnitost kad je u pitanju obespravljivanje obojenih ljudi.

  Lovehappy” dinamičan  je duet u kojem saznajemo pojedinosti o događajima nakon afere koja je potresla obitelj. Simpatično je vidjeti Beyoncé u ulozi supruge koja prigovara i Jay Z-ja kao skrušenog muža, ali i ova neprilika završila je s rezultatom 1-0 za Cartere. Na kraju pjesme i albuma Beyoncé još jednom potvrđuje njihovu ljubav u koju nema sumnje i pobrinula se da oko nje više nitko ne dvoji.

  The Carters Beyonce i Jay Z

  Potres koji je izazvala nenadana objava ovog albuma ne igra na stranu pokušaja da ga se ocijeni isključivo kao glazbeno djelo. Uz težinu koju nosi ime obitelji Carter dolazi i hrpa pretpostavki, predrasuda i očekivanja. Ipak, uvijek im pođe za rukom ostaviti mase s vilicama viseći do poda. Interesantno je svjedočiti Beyoncéinoj sposobnosti prilagodbe i izvrsnosti u drugačijem stilu od njezinog osobnog. Album je simbioza ljubavi i umjetnosti, zajedničke moći i međusobnog osnaživanja, a obitelj i zajedništvo uzdiže kao najvišu vrijednost.

  “Everything is Love” služi kao potvrda titule, poštovanja i moći koju ovaj par uživa. Iako album tematski pokriva ljubav, fokus je na bračnoj i obiteljskoj ljubavi Cartera jednako koliko i na njihovom prozivanju i spuštanju drugih osoba, korporacija i manifestacija. Iz te perspektive, album bi se mogao okarakterizirati kao egoističan i nadobudan. Ipak, upitno je možemo li ovo kritizirati s obzirom da se stvorila cijela glazbena kultura oko ideje uzdizanja sebe i samo sebe. Bilo kako bilo, Carteri i ovo rade sofisticirano, s ukusom i manirima uz nezamislivu kvalitetu produkcije, stoga je teško za zamjeriti im.

  Kao glazbeni komad, ovaj je album prototip utjelovljenja savršene produkcije i punog pogona kreativne mašinerije. Talent i karizma na ovom su albumu poduplani s dva člana glazbene aristokracije, a nesvakidašnje iskustvo svjedočenja pravoj romansi u zvučnom obliku pridodaje njegovoj atraktivnosti.

  Muziku podržava