Tara Dente: Kada je glazba stvarnija od života

  216

  Tara Dente

  The Gleaner

  Datum izdanja: 02.06.2017.

  Izdavač: Travianna Records

  Žanr: Alternativni country, Americana, Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Blind Pilot
  2. Sleep Well
  3. The Moon
  4. Screens
  5. Who Will Save My Soul
  6. Could I Be Wrong
  7. Who Are You
  8. Never Going Home
  9. Road
  10. Never Going Home (Acoustic)
  11. Sleep Well (Acoustic)

  “Glazba je još bolja kada se dijeli”. Ovom rečenicom Tara Dente završava kratki opis stvaranja svog drugog albuma “The Gleaner“. Kantautorica iz New Jerseya svoj je prvi album “Leave Your Ghost Behind” izdala 2014. i bila nagrađena Asbury Music Award 2014. te Top Female Acoustic Act 2016. Iza “The Gleanera” stoji petogodišnji rad pisanja pjesama, dok je samo snimanje s bendom počelo u kolovozu 2016. Osim glazbene karijere Tara ima diplomu iz psihologije i radila je u psihijatrijskoj bolnici s adolescentima.

  Ovaj je album, prema njezinim riječima, prelaženje jaza između stvarnog života i njegovih izazova s jedne strane te iskustva stvaranja glazbe s druge strane. No, kako je sama rekla – život je težak, glazba je laka. Lakoća o kojoj Tara govori lakoća je osobe koja ima talent i upornost da piše i pjeva te na taj način opredmećuje svoj svijet u nešto konkretno i stvarno kao što je album. Koliko je život stvaran i surov, toliko može biti stvarna i glazba, odnosno glazba nije eskapizam nego uranjanje u život i skupljanje njegovih djelića u nešto zaokruženo i smisleno. “The Gleaner” znači upravo to – Tara Dente skupila je u devet pjesama djeliće svoje stvarnosti i učinila je još stvarnijom i transparentnijom.

  Muziku podržava

  Za sebe odbija reći da je country glazbenica i više preferira kategorizaciju u folk ili akustiku. Ipak je nepobitno da “The Gleaner” pliva u vodama americane i alt-countryja, više nego klasičnog folka. Od uvodne “Blind Pilot”, prekrasne i melodične numere koja pokazuje da je “The Gleaner” više nego običan album, osjeti se duh countryja, i zbog vokala i zbog sviranja. Propitivanje značenja doma, religije, identiteta, duhovnosti, osamljenosti upućuju da je Tara duboko u tradiciji američkih folk i country kantautora. Kako i sama ističe Johnnyja Casha kao najveći uzor, nije neumjesno govoriti o countryju u njezinoj glazbi. S druge strane, tu je Enya kao drugo crpilište inspiracije, pa Tara u šali zna reći da je njezina glazba zvuči kao da su Cash i Enya radili kolaboraciju. Upravo tako zvuči “Sleep Well” koja balansira između sirovosti countryja i bogatstva vokala obojanog tonovima koje možemo čuti u Enyinoj glazbi.

  Opsesija mjesecom, prisutna i na prvom albumu, opjevana je u “The Moon”. “Sometimes the moon feels brighter than the sun, ’cause the moon doesn’t judge what you’ve done… everybody’s got a good reason to cry”; ovi stihovi ukazuju na senzibilitet glazbenice i njezin afinitet prema jednostavnosti izraza te izbjegavanju svake hermetičnosti i metaforičnosti. Pisanje Tare Dente protočno je i minimalističko, što dokazuje svaka od pjesama na albumu. “Who Will Save My Soul” propituje osjećaje pripadnosti i vezanosti, religijsku tematiku i potrebu za slobodom. Akustičnost ove numere savršeno odgovara navedenoj tematici i vokalno je potpuno minimalistička. Da je country matrica albuma najbolje dokazuje “Never Going Home”, i tekstom i zvukom. Klasični topos odmetništva i slobode lijepo je upakiran u ruho pitkosti i jednostavnosti izraza.

  Album zatvaraju akustične verzije “Never Going Home” i “Sleep Well”, koje pokazuju svu raskoš vokala Tare Dente. Potpuno ogoljene i transparentne, ove su dvije numere najbolji način za zatvoriti izrazito bogat i slojevit album, koji svakim novim slušanjem dobiva na ljepoti.

  “The Gleaner” predstavlja pravo osvježenje na folk i country kantautorskoj sceni. Jednostavan je to i kvalitetan album na kojem su primjetni sva kreativna energija i rad koji iza njega stoje. Tara Dente velik je talent, koji svojom neposrednošću i iskrenošću isijava iz svakog tona ovog albuma.

  Muziku podržava