Sjajno izdanje najutjecajnijeg jazz glazbenika

  1331

  Charlie Parker

  Charlie Parker (Reissue)

  Datum izdanja: 24.11.2005.

  Izdavač: Clef Rec. / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Now’s The Time
  2. I Remember You
  3. Confirmation
  4. Chi-Chi
  5. The Song Is You
  6. Laird Baird
  7. Kim
  8. Cosmic Rays
  9. Star Eyes
  10. Blues
  11. I’m In The Mood For Love
  12. The Bird
  13. Celebrity
  14. Ballade
  15. Cardboard
  16. Visa
  17. Chi-Chi (Alternate Take)
  18. Chi-Chi (Alternate Take)
  19. Chi-Chi (Alternate Take)
  20. Kim (Alternate Take)
  21. Cosmic Rays (Alternate Take)

  Tvrtka Verve je u svojoj ediciji “Originals” na CD-u ponovno objavila reizdanje sjajnog albuma legendarnog Charliea Parkera, najvećeg alt saksofonista i najutjecajnijeg glazbenika u povijesti jazza, kreatora bebopa koji je i danas, šezdesetak godina nakon njegova začetka, najsviraniji stil u jazzu. To je proširena verzija ploče koja je 1954. u Down Beatu dobila maksimalih pet zvjezdica i proglašena je jednom od najboljih što ih je Charlie Parker snimio u svojoj karijeri.

  Za razliku od originalne ploče snimljene 1953., ovo je izdanje dopunjeno snimkama nastalim krajem četrdesetih i u prvoj polovici pedesetih koje su do sada objavljene na raznim kompilacijama. Od šesnaest skladbi uvrštenih na ovaj kompakt disk samo su četiri standarda: “I Remember You“, “The Song Is You“, “Star Eyes” i “I’m In The Mood For Love“, dok ostale potpisuje Parker.

  Među njima su neke od njegovih najpozntijih skladbi koje su postale standardima što ih sviraju svi jazzisti: “Now’s The Time“, “Laird Baird“, “Blues“, “Cosmic Rays“, “Kim“, “Conformation”, “Chi-Chi” i druge. Kako bi se dočarao ugođaj na snimanju, na ovo je izdanje uvršteno i nekoliko neuspješnih pokušaja izvedbi skladbi “Conformation” i “Chi-Chi“.

  Album “Charlie Parker” predstavlja ovog legendarnog glazbenika u najboljem izdanju donoseći izvedbe što ih je ostvario uz razne male sastave u kojima se izmjenjuju njegovi ponajbolji suradnici: klaviristi Alo Haig i Hank Jones, kontrabasisti Percy Heath, Teddy Kotick, Ray Brown i Tommy Potter, bubnjari Max Roach, Buddy Rich i Shelly Man, te u dvije izvedbe trubač Kenny Dorham, trombonist Tommy Turk i konga bubnjar Carlos Vidal.

  Muziku podržava

  Album donosi vrhunski jazz s virtuoznim Parkerovim, ali i sjanim improvizacijama drugih glazbenika, od reda zvijezda jazza koji su poslije suradnje s njim ostvarili iznimne samostalne karijere.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava