Prava pokazna vježba noisea

  1391

  Ha Det Bra

  Societea for Two

  Datum izdanja: 15.05.2015.

  Izdavač: Geenger Records / PDV Records

  Žanr: Noise

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Burn the Maid
  2. In Lies
  3. Sleeping With the Werewolf
  4. Michael’s Nightmyers
  5. Merry Christmas and Lots of Ho Ho Ho’s
  6. Lowthing
  7. Hospital St. Grail
  8. Mustafa the Tyrant
  9. The Song My Dad Taught Me
  10. Us in the Desert
  11. Preacherman
  12. Little Clown
  13. Under the Mould
  14. The Owner of Tombstones

  Ha Det Bra nije bilo desetljećima i to se jako dobro osjeća u pjesmama jer izgaraju od želje pokazati da su i dalje sposobni probiti sve bučne barijere.

  Iako je njihov studijski album najavljen još prije dvije godine, do njega nije došlo, pa sada možemo reći bolje ikad nego nikad jer je ovaj album prava pokazna vježba kako razvaliti noiseom.Pjesme su odlične, sve je zapakirano u izvrsnu cjelinu u kojoj je teško pronaći neke mane jer tako to rade pravi maheri svojeg žanra. Članovi benda su alternativnoj zajednici koja sluša nešto žešće bendove itekako poznati, a izdvojio bih svakako Razorblade Jr.-a iz Gone Balda i Sixa koji je svojim radom poprilično zadužio alternativnu scenu ovih prostora (Analena, Močvara, Geenger Records, Moonlee Records…), ali to bi sve bilo uzaludno da i ostatak benda nisu vrsni glazbenici jer sama imena ne čine bend.

  Pjesme su naravno na engleskom jeziku što je česta prepreka bendovima s domaćom adresom stanovanja, ali u noiserskim vodama to i nije pretjerano bitno jer publika uvijek prepoznaje dobre bendove, a teško je vjerovati da bi ovakav bend bez masovne medijske hajke uspio pobuditi širi interes kod ljudi, pa da se napuni prostor koji prima više od nekoliko stotina ljudi.

  Muziku podržava

  Bilo kako bilo, to uopće nije bitno jer Ha Det Bra svojim studijskim povratkom (koncertno su se već vratili posljednjih godina) pokazao svu svježinu kod sad već pomalo i vremešnih momaka. Dobru dinamiku albuma daju dužine pjesama koje su većinom oko tri minute zbog čega se valovi brutalnih riffova izmjenjuju brzo i efektno, te se time izbjegava mogućnost upadanja u neke šablone.

  Sama dužina pjesama je uvjetovala da se na albumu nalazi čak 14 skladbi što će kod fanova pobuditi dodatni smiješak na licu.

  Societea for Two” je još jedan od beskompromisnih albuma koji će vas natjerati na promišljanje o alternativnoj sceni danas. Koja je zapravo nikad bolja, a upravo bendovi poput Ha Det Bra pokazuju spoj onog što se događalo prije dvadesetak godina i danas, spojivši hardcore i post hardcore scenu s noisom, a usudio bih se reći i svojevrsno s punkom. Tim spojem dobili smo niz bezrezervnih skladbi koje imaju zajedničku nit vodilju u bučnim melodijama i frenetičnim vokalnim izvedbama među kojima je teško izdvajati neke favorite.

  Ukratko, tko voli, uživat će u ovom maksimalno jer je čekao dvije dekade kao i zbog izvrsnih pjesama, dok će se ‘padobranci’ čuditi što je ovo. Nek’ se čude i nek Ha Det Bra samo nastave u ovom điru i u narednim godinama, samo da ih ne moramo opet čekati godinama za neki novi bljesak noise genijalnosti.

  Muziku podržava