Nova Amy Winehouse! Pa i ne baš…

  4098

  Adele

  19

  Datum izdanja: 28.01.2008.

  Izdavač: XL Rec. / Dallas Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Daydreamer
  2. Best for Last
  3. Chasing Pavements
  4. Cold Shoulder
  5. Crazy for You
  6. Melt My Heart to Stone
  7. First Love
  8. Right as Rain
  9. Make You Feel My Love
  10. My Same
  11. Tired
  12. Hometown Glory

  Priča ide otprilike ovako. Kao klinka Adele se jako navukla na glazbu te počela lagano muzicirati. To je krenulo sve ozbiljnije i ozbiljnije, u međuvremenu je uspješno pohađala i poznatu glazbenu školu, počela skladati pjesme, otvorila MySpace stranicu, broj fanova je rastao i… Uspjeh je bio neminovan.

  Zadnjih par godina uvelike je testirala svoje pjesme putem interneta, ali i nastupima uživo, gdje je većinu vremena provela sa svojim velikim prijateljem Jackom Peñateom. Publika ju je odlično prihvatila pa su je mediji počeli prozivati novom zvijezdom, najvećom nadom za 2008., kao ‘novu Amy Winehouse’, kao… Ma, tko bi to sve znao pobrojati.

  S usporedbama za Adele, samo bi se djelomice složio s ‘kolegama’ s Otoka, jer ima nešto ‘winehouseovkog’ u sebi (ok, nema onu glavnu crtu, a to su problemi s alkoholom, drogom, anoreksijom…), ali bih dodao tu i Norah Jones radi mirnih klavirskih jazz balada.

  Naravno, ima tu i brdo starih uzora poput Ette James i Elle Fitzgerald (koje i same navodi kao glavne uzore), ali sve je zapakirano u jedan moderan zvuk kakvog ljudi vole.

  Muziku podržava

  Najjači adut za mladu Adele je njen vokal, koji ipak nije još do kraja izražen. Vidi se da s njim može napraviti čuda, potegnuti vrlo visoko, ali opet u nekim trenucima zvuči vrlo čudno i neupadljivo, kao da previše želi kopirati svoje uzore pa izgubi na vlastitom identitetu.

  Vjerojatno će joj trebati par albuma da ga do kraja naštima, a do tada će “19” napraviti svoj posao (album je odmah zasjeo na broj 1 u Britaniji).

  Album otvara akustična “Daydreamer“, u kojoj Adele pjeva dosta neusuglašeno s melodijom, slijedi ju vrlo jazzirana “Best for Last“, s kojom se najbliže približuje Norah Jones, dok je njen najveći hit dosad, “Chasing Pavements“, posveta soul-divama od prije pola stoljeća, ali i jednoj današnjoj, posrnuloj, jednoj i jedinoj Amy Winehouse, pošto je pjesma totalno u njenom điru, s velikim orkestrom i odličnom interpretacijom.

  Zatim dolazi treći singl s albuma, pjesma “Cold Shoulder” u kojoj su pomiješani mnogi moderni elektronski zvukovi, dok se u “Crazy for You” ponovno sve ogoljuje na samo gitaru i vokal.

  Do kraja ima još ponekog iznenađenja, poput prerade Dylanove “Make You Feel My Love“, a cijela priča je zaokružena s prvim njenim singlom “Hometown Glory“.

  U nekim trenucima izvrsna, u nekim tek prosječna, Adele odaje da ima u njoj mnogo potencijala kojeg nije na pravi način iskazala sa svojim prvijencem. U svakom slučaju, treba pohvaliti njenu malu atipičnost, hrabrost te sigurnost u sebe, pošto ova cura ima tek 19 godina.

  Kada se to uzme u obzir, shvati se da nas u budućnosti još mnogo toga očekuje od Adele, slava joj je neminovna jer ju prate i hvale svi britanski mediji pa me je samo strah da i ona ne skrahira i upropasti se kao Amy. Bila bi to prava šteta.

  Muziku podržava