No Surprises, Please

  1816

  Gibonni

  Live

  dvd Live

  Datum izdanja: 02.12.2013.

  Izdavač: Dallas Records

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Žeđam
  2. Ovo mi je škola
  3. U ljubav vjere nemam
  4. Zamoli me
  5. Judi, zviri i beštimje/Moja voda
  6. Hodaj / Anđeo u tebi
  7. Slavim ove dane što si tu
  8. Posoljeni zrak i razlivena tinta
  9. Tempera
  10. Ako me nosiš na duši
  11. Mirakul
  12. Vrime da se pomirin sa svitom
  13. Toleranca
  1. Divji Cvit
  2. Mirakul
  3. Ne odustajem / Dvije duše
  4. Amazing Grace
  5. Toleranca
  6. Žeđam
  7. Zamoli me
  8. Judi, zviri i beštimje/Moja voda
  9. Slavim ove dane što si tu
  10. Posoljeni zrak i razlivena tinta
  11. Vrata moje sestre

  Kako glazbenička karijera napreduje prema srebrnom i zlatnom piru, broj studijskih projekata se u jedinici vremena smanjuje, a povećava se broj kompilacija i broj kolekcija snimaka uživo.

  Gibonni Live” je treća kolekcija snimaka uživo u karijeri ovog
  splitskog muzičara, a upravo s njom je Zlatan Stipišić Gibonni zaokružio
  ciklus promocije albuma “Toleranca”.

  Ovo CD-DVD izdanje na kojemu CD ima jednu, a DVD drugu funkciju: zadatak CD-a je da poštovateljima dokumentira nove, odnosno ne toliko često izvođene pjesme u live-kontekstu, a DVD-a je da slušatelja podsjeti kako je izgledao koncert na turneji “Toleranca”. DVD donosi snimku drugog zagrebačkog koncerta u Ciboni 23. travnja 2010.

  I jedan i drugi dio svoje čine besprijekorno. Gibo je još fanovima izašao u susret time što na kompaktnom disku dominiraju pjesme koje do sada nisu bile zabilježene na live-albumima, tako da se ne može reći da je riječ o nekoj otimačini ili prodavanju muda pod bubrege.

  Muziku podržava

  Mala je zamjerka što nema baš nikakvih iznenađenja, odnosno, ako ste redoviti posjetitelj Gibonnijevih dvoranskih koncerata, čut ćete sve što ste čuli ‘tamo’, u finoj tonskoj obradi i lijepoj video slici, samo s manje adrenalina.

  Snimke, unatoč kvaliteti, ne uspijevaju prenijeti taj naboj kakav krasi ponajbolje live-albume na ovim prostorima. O bendu i pjevanju se može reći da je na visini zadatka, a kad Gibonni postavi letvicu, onda je riječ o olimpijskoj normi, tako da bi bilo baš zanimljivo da se objavi live-album nastao u nekom od inozemnih klubova u kojima je nastupao – glasine kažu da ga takva sredina digne iz usmjerenja zvanog ziheraštvo te počne ‘drapati’ iz petnih žila.

  S druge strane, dojam je da bi Gibo mogao primiti mnogo više rockerskih impulsa ‘vožnje po rubu’ kakvu prakticiraju Urban i Bare (koji su mu bili gosti na koncertima). A možda, u budućnosti spoje glave u nekom projekt-bendu: njih trojica, klavir, gitara plus ritam sekcija i klub, baš onako kako su to nekad radili Dedić, Đorđević i Predin…

  “Gibonni Live” je dakle Gibonnijev karakteristični srednjostrujaški umilni pop-rock s ponešto violinskih pasaža uz dodatak vokala na engleskom jeziku Maye Azucene i Rashide Bryant. U takvoj formaciji je tipična zamjerka ‘previše svega’, tim više što je Maya u nekoliko momenata tako dobro ‘povukla’ da ju je šteta držati samo kao gošću.

  Do sljedećeg nastavka…

  Muziku podržava