Najbolji letovi Štuka na jednom mjestu

  825

  The Best of

  Kompilacija

  Izdavač: Menart

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pero Papacoder
  2. Ulice
  3. U ovom svijetu
  4. Paranoja
  5. Minimalizam
  6. Tesla
  7. Brojevi računa
  8. Nikog nema tu
  9. Nekad kad poželim
  10. Sunce
  11. Sami
  12. Bella Donna
  13. Signali
  14. Šutiš
  15. Mjesto za dvoje
  16. A kada boli
  17. Kao na zapad
  Padaj (bonus)

  Godina je 2011. Taman sam preslušao “Brojeve računa” sastava Letu štuke i poveselio se kako su smjelo zakoračili u novu glazbenu fazu. Dino Šaran je zvučao kao da takve pjesme piše, aranžira i pjeva svaki dan za doručak, a efektna muzička rješenja naprosto su se lijepila za uši. A onda… ništa.

  Godina je 2017. Na moju veliku žalost, od Štuka, a bome ni od Šarana, čuje se malo ili ništa, tek je kompilacija “The Best of Letu štuke” podsjetnik kakav je to sastav i kakav je to Šaran autor. Tugaljiva, suzdržana vokalna interpretacija Dine Šarana će me podsjetiti na davnog, pomalo zaboravljenog asa američke kantautorske scene Jamesa Taylora: usred opće histerije, James je pjevao mirno, upravo rashlađen limunadom ili kakvim gemištom, ne obazirući se na blještave modne trendove koji se ionako baziraju na “jako-još jače”, “glupo-još gluplje” i “šokantno – još šokantnije”.

  Muziku podržava

  Šaran nije bio takav. Šaran je dijagnostičar naše zbilje: hrvatske, bosanske, srpske; tamo gdje caruju izgubljeni ideali, profućkani trenuci, životi provedeni u čekanju da dođe deus ex machina i popravi stvar, tamo gdje je umrla logika i vratit će se kada je presade iz Švedske ili Finske. Uostalom, u pjesmi “Minimalizam” nisu bez veze Štuke, uz uzvik prvog stiha “Internacionale”, stavile inserte iz dvije kultne crne komedije – “Balkanski špijun” i “Maratonci trče počasni krug” – u jednoj se događa sumrak izazvan deluzijama, a u drugoj sumrak izazvan nasiljem.

  Sama kompilacija se, kao i albumi Štuka, sluša lako prirodno i jednostavno. Mogle su biti na kompilaciji i neke druge pjesme, ne bi se učinila neka velika razlika jer Štuke i nemaju nekih velikih podbačaja. Unatoč tome što su kao sastav prepoznati po dobrim singlovima, njihovi su albumi također zaokružene cjeline, tako da je pomalo i šteta ako bi neki namjernik preslušao ovu kompilaciju i ostao samo na tome. Štuke su uvijek imale puno toga za reći, pa makar u 12 godina snimili samo tri albuma. Štuke datiraju iz onog doba kada je bila bitna kvaliteta.

  Muziku podržava
  Stisni