Nadine Shah: Korak dalje prema teškim pitanjima

  159

  Nadine Shah

  Holiday Destination

  Datum izdanja: 25.08.2017.

  Izdavač: 1965 Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Place Like This
  2. Holiday Destination
  3. 2016
  4. Out the Way
  5. Yes Men
  6. Evil
  7. Ordinary
  8. Relief
  9. Mother Fighter
  10. Jolly Sailor

  Na prva dva albuma Nadine Shah bila je koncentrirana na teme psihičkoga zdravlja i psihičkih bolesti. Posebice prvi, “Love Your Dum and Mad”, progovarao je o borbama s kojima se suočavaju oni koji pate od psihičkih poremećaja, kao i o onima koji s njima tu borbu prolaze. Taj je album bio refleksija na nesretne događaje kada su njezina tri prijatelja počinila samoubojstvo, a i sama Nadine prije svega toga prolazila je težak period. Na drugom albumu, “Fast Food”, diskurz o mentalnom zdravlju poprimio je malo hrabriji i odvažniji ton, koji je bio protkan stanovitom drskošću, otporom i snagom.

  Holiday Destination” treći je album glazbenice norveško-pakistanskog podrijetla, koji je još korak dalje u tešku tematiku. Ovaj put se Nadine politički angažirala i napravila album o imigrantskoj krizi, ksenofobiji i nedostatku empatije. Inspirirana člankom o turistima kojima su izbjeglice pokvarile odmor, glazbenica je osjetila potrebu da iskaže svoj stav o teškom pitanju imigrantske krize, nazvavši album “Holiday Destination” kako bi ukazala na obje strane – one koji su u potrazi za domom, i one koji svoj dom napuštaju neko vrijeme da bi otišli na skupa ljetovališta, na kojima im, eto, smetaju imigranti.

  Kako je izjavila, nije mogla pisati ni o čemu drugome pa je ovaj album više intriznično motiviran, nego li bilo kako drukčije.

  Muziku podržava

  Iako je plemenita i hrabra gesta pisati o ovakvim temama te se angažirati kroz glazbu da bi se ukazalo na problematiku, u glazbenom smislu “Holiday Destination” podbačaj je u odnosu na prva dva albuma. Više nego očita emocionalna involviranost spriječila je kreativnu distancu koja je potrebna da bi se vlastiti rad bolje iskazao. Možda je stvar u tome da je poruka bila važnija od glazbenoga sadržaja, no u svakom slučaju “Fast Food” je bio daleko koherentnije i privlačnije izdanje. “Holiday Destination” stilski je puno razvodnjeniji i bezbojniji te nema jedan ili dva hita koji bi albumu dali draž. Većina pjesama prolazi u jednoličnom tonu, pa je i post-punk poznat s ranijih izdanja ovdje prigušen i u drugom planu, nauštrb očitijeg pop zvuka i synth elemenata. Čak je i vokalno Nadine dosta slabija nego prije jer njezin je mračni i masivni glas omekšan i zvuči svjetlije i ne tako zavodljivo kao prije. No, to je razumljiv potez s obzirom na koncept albuma.

  Singlovi “Yes Men” i “Holiday Destination” izabrani su zbog očitog političkog momenta i u njima je najjasnije artikuliran stav koji Nadine želi iznijeti. “Out the Way” i “Evil” najuspješnije su što se tiče privlačnosti zvuka, “Mother Figter” najdirljivija je, dok je završna “Jolly Sailor” pravi biser na kraju, koji pokazuje pravu Nadine, i vokalom i stilom i zvukom.

  “Holiday Destination” vrijedan je u svojoj intenciji, poruci i pokušaju da dotakne osjetljivu problematiku, no ako gledamo glazbu Nadine Shah radije bismo nešto sličnije albumu “Fast Food”. Sigurno će za to biti prilike u budućnosti.

  Muziku podržava