Manje od minute, a više od tri godine

  1703

  LessThanAMinute

  To Be

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Beat Busters

  Žanr: Elektronika, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Closer to the Light
  2. Travel to Istria
  3. Nobody Knows
  4. Something Wrong With Me
  5. Tješimo se satima
  6. Dumb Blind Frozen
  7. Heart is Where it Hurts the Most
  8. Fildjan
  9. Let You Know
  10. Try to Believe

  LessThanAMinute je bend kreativnih istomišljenika koji spajaju elektroniku s world musicom na jedan karakterističan i specifičan način koji bi mogao doprijeti do šireg kruga ljudi.

  Kolektiv se sastoji od niza vrsnih glazbenika i umjetnika (Mario Huljev – vokal, Valent Samardžija – world stick, Konrad Lovrenčić – bas, Janko Novoselić – bubnjevi, Elvis Penava – gitara, Toni Starešinić – klavijature, Damir Babojelić – sound tech / FX i Neven Govedarica – VJ) koji se malo po malo slagao tijekom partija po zagrebačkim klubovima. Kako je zabava bila zagarantirana, odlučili su to zabilježiti i na albumu “To Be“.

  Odlično je što je ovaj album dostupan svima, pa tek malim klikom na www.lessthanaminute.net postajete vlasnikom ovog osebujnog albuma koji pokazuje da vrhunac naše elektronike nisu paradna pop stvorenja poput Colonije, već da imamo kvalitetnog materijala kojeg prepoznaju i stranci (album je izdan za etiketu Creative Commons).

  “To Be” se oslanja na laganije elektronske momente obogaćene nizom efekata koje daju širinu pjesmama, pa se album teško može ubaciti u neku od žanrovskih ladica. Ponajviše ubacuju world music elemente, najčešće naših krajeva, potom su dosta zastupljeni funk, pa čak i rock, a sve pjesme imaju gotovo savršene pop-melodijske linije zbog čega sam i uvjeren da bi ovakvo nešto moglo uspjeti kod nas kada bi naši glazbeni urednici u radijsko-televizijskim medijima prepoznali kakve dragulje imamo u ‘alternativnoj’ sceni.

  Muziku podržava

  Ipak, album nije savršen, ima mana u ponegdje malo iritantnim glazbenim podlogama (npr. “Fildjan“), ali ukupno gledajući, “To Be” drži razinu sličnih inozemnih ostvarenja gdje je elektronski ritam osnova svake melodije.

  Iskustvo u mnogim sastavima poput Beat Busters, Elemental, TBF, Kries, Kontrapunkt, Mangroove, RDK i drugima, članovima LessThanAMinutea je još više pojasnilo što žele stvoriti, pa su cijeli album snimili iz prvog pokušaja, ‘za manje od minutu’, ali njegovo dovršavanje je trajalo više od tri godine.

  Nadam se da sljedeće izdanje neće doživjeti sličnu sudbinu jer nam treba ovako kvalitetnih bendova koji šire horizonte glazbene produkcije.

  Muziku podržava