Malo više eksperimentiranja ne bi škodilo

  2215

  Maksim Mrvica

  The Piano Player - World Premiere Performance

  dvd

  Datum izdanja: 29.03.2004.

  Izdavač: EMI Classics / Dallas Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Flight of the Bumble-Bee
  2. Grieg’s Piano Concerto In A minor
  3. Handel’s Sarabande
  4. Croatian Rhapsody
  5. Exodus
  6. Dance Of The Baroness
  7. Nocturne In D Flat Major
  8. Hungarian Rhapsody No.2
  9. Claudine
  10. Hana’s Eyes
  11. Wonderland
  12. Chopin’s Revolutionary Etude In C minor
  13. Phapsody On A Theme Of Paganini
  14. Cubana Cubana
  15. The Flight Of The Bumble-Bee (original version)

  Rođen 1975. u Šibeniku, Maksim Mrvica je u devetoj godini svoga života počeo učiti svirati klavir. Tri godine kasnije već je imao prvi samostalni nastup s orkestrom gdje je izveo Haydenov koncert za klavir u C-duru. Devedestih godina, početkom rata u Hrvatskoj, Maksim je predano vježbao klavir unatoč bombardiranju njegova grada. Završivši petogodišnji studij kod profesora Vladimira Krpana, krenuo je na studij u Pariz.

  U međuvremenu osvojio je nekoliko prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima. Pri povratku u Hrvatsku, uočio ga je poznati hrvatski skladatelj Tonči Huljić te su započeli suradnju. Preporučivši ga velikoj svjetskoj izdavačkoj kući EMI te njihovim oduševljenjem, Maksim je krenuo na put prema zvijezdama. Kombiniranjem klasične glazbe i popa te tzv. ‘eksperimentiranjem’, pokušava pridobiti mlađu publiku da slušaju klasiku. No koliko u tome uspijeva?

  Na uvodnoj skladbi ‘Bumbarov let’, “The Flight Of The Bumble-Bee” (kao, uostalom, i na pola koncerta), uz Maksimov klavir i prateći orkestar, jedini ‘moderni’ dodatak je bubanj koji glumi ritam mašinu. Pokušaj osvježenja nije uspio. Iako, u neku ruku, daje dodatnu dinamiku, teško bi se moglo reći da je to nešto novo ili originalno. Možda za Tončija Huljića je, ali za svjetsku scenu nije. Vanessa Mae je to odavno ‘isfurala’. U vrijeme kad je to još moglo proći ( 90-ih). Danas bi vjerojatno bilo zanimljivije tražiti potporu u modernijim granama elektronske glazbe sklonije drum’n’bass-u, hip-hop-u, break beat-u i glitchu. No za to bi trebalo naći kvalitetniju ekipu od Huljića i sličnih.

  DVD “The Piano Player – World Premiere Performance” od dodataka nudi jedino dva spota, ali zato sadrži odličan 5.1 tonski zapis u DTS-u čime odaje da iza svega stoji velika svjetska, a ne hrvatska, izdavačka kuća.

  Muziku podržava