Kolekcija hitova za romantični božićni poklon

  1264

  David Gray

  Greatest Hits

  Datum izdanja: 12.11.2007.

  Izdavač: IHT Records / Dancing Bear

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. You’re the World to Me
  2. Babylon
  3. The One I Love
  4. Please Forgive Me
  5. Be Mine
  6. Hospital Food
  7. This Year’s Love
  8. Alibi
  9. Sail Away
  10. Shine (Live at the Hammersmith Apollo)
  11. Caroline
  12. The Other Side
  13. Flame Turns Blue
  14. Destroyer

  Kako sreća ponekad zna pomaziti, najbolje se može vidjeti iz biografije Davida Graya. Čovjek se trudio i trudio dugi niz godina, imao je i nekoliko albuma iza sebe, da bi zatim preko noći postao svjetski poznat s pjesmom “Babylon”, odnosno albumom “White Ladder”, upravo kada si je mislio pustiti mira od glazbe.

  Malo-pomalo, nakon još nekoliko albuma, stigla je i kompilacija najvećih hitova. Tko bi rekao da će iz svoje male sobice ‘pokoriti’ svijet s takvim pjesmama kao što su “Babylon“, “The One I Love“, “Be Mine” ili “The Other Side“, koje je sakupio na ovom izdanju.

  Problem ovog izdanja je u tome što je ovo izdanje stvarno ‘greatest hits’, odnosno na njemu su samo pjesme koje su postali hitovi (ili barem blizu tog), od “White Laddera” do današnjih dana uz dvije solidne nove stvari (“You’re the World to Me” i “Destroyer“).

  Šteta je što je totalno zanemario svoje početke i albume “A Century Ends” (ima jedna live-snimka s tog albuma “Shine”), “Flesh” i “Sell, Sell, Sell”, a isto mi je čudno što na njoj nema najavnog hit-singla “Dead in the Water” koji je otvorio album “A New Day at Midnight”.

  Muziku podržava

  Očito je da je “White Ladder” bio ključan album za Davida Graya, ali ne i samo za njega, već i za cjelokupnu scenu kantautora na Otoku, pošto se nakon njegovog proboja uspjelo izdići nekoliko singer/songwritera koji na sličan način progovaraju, tužnim i ljubavnim baladama, a najviše uspjeha je postigao James Blunt, no ne treba zaboraviti niti mladiće poput Jamesa Morrisona i Paola Nutinia. Svi oni su pod velikim utjecajem ‘gurua’ Graya htjeli to priznati ili ne.

  Ovako, sam Gray ostaje malo zapostavljeni na svojem teritoriju pošto su mladići zauzeli njegovo mjesto, a njegova slava polagano jenjava. Izgleda kao da je njegovih pet minuta slave iza njega, makar još uvijek radi vrlo dobre albume, ali ipak ne onoliko dobre kao što je bio “White Ladder”. Mislim, takav odličan album niti ne može ponoviti jer su takvi iznimni albumi jako rijetki.

  Otud je vjerojatno i došla ideja za kompilacijski album, da se malo Gray vrati u glazbenu žižu, da malo podsjeti na svoje najbolje dane prije sljedećih albuma u kojima se nada ponoviti magičnu formulu s prošlih albuma.

  Greatest Hits” je dobra ideja za blagdanski poklon, posebno za romantične dušice jer će niz prelijepih balada razgaliti srdašce voljenoj(-om) zbog lakoće izražaja samog autora. Album bi dobio još na širini i zanimljivosti da je uključen i sam početak karijere, ali ovako smo dobili presjek najboljeg što nam je Gray ponudio dosad.

  Bilo je uspona i padova, bit će ih i u budućnosti, a u isčekivanju novih hitova, uživajmo u starim.

  Muziku podržava