Kazan: Iskusni world music Balkana

  549

  Kazan

  Ružo

  Datum izdanja: 26.10.2018.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gondže ružo
  2. Da bin znala
  3. Dunajski most
  4. Sivi soko
  5. Moma Katerina
  6. Javor
  7. Badem
  8. Leno
  9. Ravno polje

  Hrvatska tradicionalna glazba oduvijek je imala zanimljive izvođače, a jedno novije ime u tom društvu je i zagrebačka sedmorka imena Kazan. Osim što se bave našom, Kazan su proširili svoj glazbeni opus i na cijeli Balkan čime su dobili širu glazbenu sliku onog što pružaju.

  Album “Ružo” njihov je prvijenac i baš djeluje opuštajuće, kao pravi world music ovih prostora. Ima tu etno folk pjesama svih krajeva, sevdaha, laganica… Sve što bi jedan takav album trebao imati.

  Muziku podržava

  Album započinje “Gondže Ružo”, pjesmom Alekse Šantića koja je prebačena u taj mod etna. I odmah smo dobili jednu od najljepših pjesama albuma. Sav instrumentarij je posložen predivno, svi se razigraju, dok pjesmu na neko drugo mjesto odnese Dunja Bahtijarević sa svojim anđeoskim vokalom.

  Već sljedeća “Da bin znala” ima višeglasno tradicionalno pjevanje i tu glazbeni dio djeluje vrlo modernistički i daje neki elektro štih, iako ga zapravo i nema. Taj omjer novog i modernog s tradicionalnim je spojen na pravi način čime dolazimo do zaključka da bi se Kazan vrlo brzo mogao ugurati u najbitnije etno igrače kod nas.

  Kako dalje odmičemo, tako još više šaramo državama u okruženju i balkanskom etnu. Neke djeluju kao pop pjesmice “Dunajski most”, a neke su mnogo tmurnije i konceptualno mnogo kompliciranije, ali sve zajedno pokazuju da album “Ružo” jest jedna divota od albuma u kojem se može beskrajno uživati.

  Kad vidimo gdje su sve članovi Kazana ranije svirali (Afion, Mimika Orchestra, Sane, Kololira, Vibrica…), jasno je da su iskalili zanat na pravi način i da sad s iskustvom znaju od starta što i kako. To se osjeća u svakom trenutku ovog izdanja, pa zato vjerojatno i zvuči toliko moćno i uvjerljivo, iako smo mnoge pjesme već mogli čuti i u nešto drugačijim verzijama.

  Kazanova “Ružo” jest album za hladnije jesenske i zimske dane da se pusti uz toplu peć i jednostavno uživa.

  Muziku podržava