Iskristalizirana sredina između sanjivosti i dosade

  597

  Brighter Later

  The Wolves

  Datum izdanja: 17.11.2015.

  Izdavač: Own Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. All The World
  2. The Woods
  3. All The Great Lakes
  4. Come and Go
  5. Magnolia
  6. Slow Roller
  7. Satellite
  8. Another Day
  9. Long Way Home
  10. Holy Water

  Bend iz Melbourna Brighter Later još je jedan dokaz kako iz Australije redovno dolaze dobre stvari.

  Projekt kantautorice Jaye Kranz i njenih kolaboratora donio je pravi osvježavajući uradak “The Wolves” koji je prava bajkovita i sanjiva priča s pregršt lijepih balada i polubalada koje zvuče poput uspavanki. Jaye je privukla pažnju Marthe Wainwraight pa ju je pozvala na turneju i to nije nimalo čudno jer je ovaj projekt jedna priča iz ženske vizure sa suptilnim senzibilitetom i svijesti o ženskom glasu u industriji. Ali, kao da se Jaye to ne dotiče previše jer ona pjeva za sebe i iz svojih strahova, padova i snova. Stanovita samoća je prvo što primjetite u vokalnom i tekstualnom karakteru ove kantautorice. Ona je prepuna emocija i glazbeno jako slična Mazzy Star, Joanni Newsom,a po slowcoreu koji prati album čuje se i Low utjecaj.Sanjivost je prvo što čujete i vokal to sjajno prati jer je pomalo prigušen i u nižem ključu. Sve to zvuči dosta atmosferično i lagano, bez ikakve pretencioznosti, ali ovakva glazba nije za mase jer može zvučati pomalo dosadno, ali to je dvosjekli mač ovakve glazbe jer je taj dreamy zvuk u prvom planu i potenciran do kraja. Vokal je minimalistički potpuno i tu nema sumnje. Naglasak je na pozadinskom zvuku koji prati vokal i koji ponekad prijeđe u klišej, ali vokal to priguši opet imamo dobru priču s poentiranim tekstovima i lijepom atmosferom.

  All the World” prekrasno otvara album s pomalo melankoličnom pričom koja prati i ostatak albuma. Melankolija je prava riječ za ovaj album jer prožima većinu pjesma, ali ipak s nekim suptilnim tonom radosti koja ne vrišti na sve strane, nego je zadovoljna u samoj sebi i ne pretendira zadovoljiti mase, nego ostati vjerna sebi i svojoj publici koja zna prepoznati vrijednost ovakvih projekata.

  Muziku podržava

  All The Great Lakes” je najsanjivija i najmekša na albumu u kojoj tek postoje tragovi malo jačeg intenziteta vokala u refrenu.

  Najjača stvar na albumu je “Come and Go” na tragu Beach Housea i Mazzy Star. Svakako će se najviše pamtiti s albuma, iako je i sljedeća “Magnolia” u tom tonu.

  Kraj albuma pomalo posustaje i kao da se istrošila ta priča o uspavankama i prešle su malo u dosadu i zamor. Šteta, jer je album počeo jako dobro. Tako su “Another Day” i “Holy Water” totalno uspavljujuće, ali u lošem smislu, za razliku od početnih numera.

  Brigter Later jest bacio dobro svjetlo na sebe i potrudili su se pokazati da mogu nastati dream-pop pjesme koje vas neće umoriti i koje ćete preskakati. Ukoliko želite dobru glazbu pred san ili popodnevnu siestu “The Wolves” su album za vas. U konačnici pozitivno iznenađenje, ali i s nekoliko slabijih mjesta, ovaj je album pokazao potencijal australske scene koja nam redovno servira zanimljive stvari.

  Muziku podržava