I dalje u vrhu crossovera

  2206

  Maksim Mrvica

  Variations Part I & II

  Datum izdanja: 30.10.2004.

  Izdavač: EMI Classics / Dallas Records

  Žanr: Crossover

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kolibre
  2. Piano Concerto no.1 in b flat minor. 3rd movement
  3. Merry Christmas Mr. Lawrence
  4. Totentanz
  5. Olympic Dream
  6. Amazonic
  7. ‘Leeloos’ Tune
  8. Procesion Of The Sardar
  9. Bohemian Rhapsody
  10. Pictures At An Exibition
  11. Etude In d sharp minor. ‘patetico’
  12. Nocturne In e flat major
  13. Aria From Goldberg Variations
  14. Pagrag

  Maksim Mrvicu zbilja nema smisla posebno predstavljati. Šibenski virtuoz, kojeg iz početka nije uspjela prepoznati domaća izdavačka snaga, a kojeg su prepoznali inozemni izdavači – jednostavno je nepotrebno išta više reći. Pred vama je recenzija novog Maksimovog izdanja, “Variations Part I & II“, logičan nastavak na prijašnji album i pozitivni korak dalje u njegovoj glazbenoj karijeri.

  Na albumu se nalazi 14 pjesama, tematski razdjeljenih na dva djela (eng. part1 & 2) i to na tempom snažniji i tempom mirniji dio. Također, ovo izdanje krasi šarolik izbor različitih autora koji su za Maksima pisali pjesme, ali i različiti izbor raznih skladatelja čije je skladbe odsvirao u svojoj interpretaciji. Zanimljiva je suradnja s Tončijem Huljićem koji mu je napisao 3 pjesme, od kojih ćete jednu prepoznati i kao uvodnu pjesmu naše domaće sapunjare “Villa Maria”.

  Iskreno, nisam očekivao od Maksima da će ikakvu pjesmu prodati sapunjari, ali valjda su čovjeku dovoljno platili ili je naravno Tonči imao tu svoje prste, opet. Također na CD-u je prisutna i njegova pjesma “Olyimpic Dream” koja je svojedobno bila u konkurenciji za zaštitnu pjesmu ovogodišnjih Olimpijskih igara i ‘izgubila’ u konkurenciji s islandskom zvijezdom Bjork.

  Muziku podržava

  Što se tiče ostalih pjesama tu je kao što sam rekao veliki broj skladbi starijih kompizitora poput Tchaikovsky, Chopina i sl., ali i klavirskih obrada pop-rock klasika poput pjesme Queena “Bohemian Rhapsody“. Uz Maksima tu su i gosti poput Royal Philharmonic Orchestra, Tim Brana, Pete Lockharta, Nabil Kalibia i drugih što svjedoči o kvaliteti i inovativnosti našeg mladog pijanista.

  “Variations Part I & II” kvalitetom stoji u rangu sa sličnim izdanjima koje izdaju mladi klasičari poput Vannese Mae, koja kao i Maksim kombinira moderne ritmove s klasičnom glazbom i tako educira mlade ljude upoznavajući ih s klasičnim skladbama koje su interpretirane na njima razumljiv i privlačan način.

  Muziku podržava