Esencija nekadašnjeg mod-punkera

  1391

  Paul Weller

  Catch-Flame!

  Live

  Datum izdanja: 25.07.2006.

  Izdavač: V2 / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Weaver
  2. Out Of The Sinking
  3. Blink And You’ll Miss It
  4. Paper Smile
  5. Peacock Suit
  6. From The Floorboards Up
  7. The Changing Man
  8. Savages
  9. Going Places
  10. Up In Suze’s Room
  11. Porcelain Gods / I Walk On Gilded Splinters
  1. In The Crowd
  2. Come On / Let’s Go
  3. Foot Of The Mountain
  4. You Do Something To Me
  5. Wishing On A Star
  6. Wild Wood
  7. The Peeble And The Boy
  8. That’s Entertainment
  9. Broken Stones
  10. Long Hot Summer
  11. Shout To The Top
  12. A Town Called Malice

  Bez obzira što je možda bio premlad kad su ga prozvali ‘djedom britpopa’, Paul Weller danas ima sve predispozicije da bude baš to. Britpop je uspješno predao štafetu dalje i nakon toga su ga pospremili u ladicu, a Weller i dalje kroči svojom stazom.

  Uz to još uvijek zvuči svježe, sirovo, britanski, baš onako kako bi trebao zvučati frontmen legendarnih The Jam. Samo je horizont malo proširen, aranžman je bogatiji i, naravno, izgrađen na nasljeđu prošlosti prepunoj iskustva.

  Takav stari znalac svirke uživo ne može snimiti live album koji bi zvučao neprofesionalno. Njegova prošlogodišnja rasprodana turneja po Ujedinjenom Kraljevstvu završila je s produktivnom i sretnom okolnošću za sve ljubitelje – koncert u londonskoj dvorani Alexandra Palace održan 5. prosinca 2005. snimljen je i izdan na ovom dvostrukom CD izdanju “Catch-Flame“.

  Nastavak je to prošlogodišnjeg živahnog albuma “As Is Now”, s kojeg su se ovdje našle “Blink And You’ll Miss It“, “Paper Smile“, “Savages“, “From The Floorboards Up“, “Come On/Let’s Go” i “The Peeble And The Boy“.

  Muziku podržava

  Po prvi puta na jednom mjestu mogu se čuti pjesme iz cijelog razdoblja Wellerove karijere, a baš neke od ovih gorespomenutih zvuče naglašeno energičnije i žešće. Sveukupno, koncert ipak nije baš toliko jednoznačajan – ugođaj seže od majstorski odsviranih laganica i polu-laganica (“You Do Something To Me“, “Foot Of The Mountain“) gdje Weller pokazuje svo svoje iskustvo stvaranja širokopojasnog rockerskog pometanja pozornice, pa do onih najprimarnijih mužjačkih izljeva energije kada zvuče kao u doba The Jama.

  Na prvo slušanje ostane vam samo pokoja stvar u dražem sjećanju, no privučeni kvalitetom, na drugo i više slušanje broj tih ‘dragih’ povećava se neočekivanom lakoćom i ne možete se (opet) oteti dojmu – Weller zaista ima puno toga za izvući iz rukava.

  Prisjetimo se, pjesma “That’s Entertainment” koja je odsvirana na ovom koncertu je tamo negdje s početka osamdesetih, a nakon toga postojali su još i The Jam, i The Style Council, pa tek onda Weller solo. Svatko ima neke favorite u svakom od tih njegovih razdoblja, a sve to prisutno je na “Catch-Flame” live albumu.

  Još jedna vrlo bitna stvar koja se tiče izdanja uživo – postizanje pravog miksa, onog koji prenaša atmosferu zabilježenu tog dana. Ona je ovdje skoro savršena. Pravovaljanim slušanjem, dočaravanje te londonske večeri s Paulom Wellerom uživo postaje skoro stopostotna stvarnost na vašim zvučnicima.

  Za jednu legendu kao što je on, ovo je itekako lijepo izdanje!

  Muziku podržava