Elemental: Šarmantna i pametna kompilacija po svim stvaralačkim fazama

  807

  Elemental

  XOXO

  Datum izdanja: 14.12.2018.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Hip-hop, Rap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Romantika
  2. Vertigo
  3. Priroda i društvo
  4. Sveje moje tuđe
  5. Prokleta ljubav
  6. Bolji si
  7. Malena
  8. Male stvari
  9. Dal’ sjećaš se
  10. Vidi me sad
  11. Iz dana u dan
  12. Zašto te imam
  13. Crveno
  14. Tijelo pamti
  15. U mojoj glavi (Jasarov remix)
  16. Goli i bosi
  17. Ostavi T.R.A.G. (B-strane)

  Vjerojatno najbolje obilježavanje dvadesetogodišnjice postojanja nekog sastava je ono od Elementala. Dobri koncerti, jaka kompilacija najboljih radova i, nažalost nedovoljno razglašena knjiga, koja je inače izvrsno napisana i šarmantno razbarušena “Sve, samo ne romantika” dočaravaju taj sastav koji postaje pametniji i zreliji s godinama, a da to ne utječe loše na njihovu muziku.

  Naprotiv, njihov posljednji album “Tijelo” je možda nešto najbolje što su snimili (slabo se sjećam dobrih albuma sastava koji broje 20 ili “tu negdje” godina postojanja), a upitno je hoće li ova kompilacija najboljih i najpopularnijih radova vjerojatno biti nešto najbolje što će ikad nositi etiketu Elementala. Tko zna, možda nekakav hipotetski “XOXO Vol.2” bude bolji, a ne reciklaža starih obrazaca. Remi, Shot i društvo ne ostavljaju dojam potrošenosti, ocvalosti i malodušnosti, i dalje su to gradske face u borbi protiv nepravde i zatupljivanja koje nisu rekle posljednju riječ.

  Muziku podržava

  Bend je imao sreće da su im dobre pjesme postale hitovi, a ne da muku muče poput TBF-a što napraviti s “Veseljkom” ili Radiohead s “Creep” ili Pipsa s “Dinamo ja volim”. Osim toga, njihovo sazrijevanje nije u estetskoj ili svjetonazorskoj suprotnosti s ranim godinama i ranim radovima. I dalje Remi može otpjevati “Romantiku” i da to zvuči kao dobra zafrkancija. Ne znam ide li joj ta pjesma na živce, ali bar nema situaciju kao Dubravko Ivaniš sa stihovima: “i kolcem i lancem i bokserom u glavu”.

  Elemental je postao poput Parnog valjka: nije se zadržao na svojih prvih par albuma, nego je nastavio rasti, usput, mijenjajući i popunjavajući vlastiti zvuk. Sad imamo kompilaciju koja nije kronološki posložena, ali šarmantno i pametno “vijuga” po svim stvaralačkim fazama ovog zagrebačkog sastava. Također, ova kompilacija čini ono što svaka dobra kompilacija i treba – stvara “glad” za pojedinačnim albumima Elementala. Što se odabira pjesama tiče, tu nema nekih velikih iznenađenja, što je moralo biti na kompilaciji, to je i završilo na kompilaciji. Elemental ide dalje u svoju umjetničku borbu za mentalno elementarno zdravlje.

  Elemental ulovi uživo na četvrtom izdanju Antivalentinova koje se održava 8. i 9. veljače u Boćarskom domu. Povoljnije ulaznice za dvije osobe možeš nabaviti putem našeg FanCluba (cijena 130kn (redovna cijena 160kn)).

  Muziku podržava