Digitalno remasterirani “Džinovski”

  3901

  Hladno pivo

  Džinovski (Remastered)

  Datum izdanja: 15.03.2004.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pjevajte nešto ljubavno
  2. Marija
  3. Princeza
  4. A što dalje
  5. Marihuana
  6. Buba švabe
  7. Sarma
  8. Fur immer punk
  9. Dobro veče
  10. Narcisoidni psi
  11. Marginalci
  12. Zakaj se tak oblačiš
  13. Heroin
  14. Trening za umiranje
  15. Čelične zavijese
  16. Odjava programa
  17. Buntovnik
  18. Niemals
  19. Outro

  Kao što ste možda već upoznati, Croatia Records je ponovno izdala prva dva albuma Hladnog piva povodom njihovog 17-tog rođendana i velikog koncerta koji je prije malo više od mjesec dana održan u maloj dvorani Doma sportova. Legendarni “Džinovski” i “G.A.D.” digitalno su remasterirani, malo su im izmjenjeni coveri i pušteni na tržište za nove klince koji Pivo poznaju isključivo preko zadnja dva albuma i odličnih spotova koji su se počeli vrtjeti u raznim ‘sumnjivim’ emisijama i top listama.

  Iako je reizdanje izašlo još u ožujku odnosno prije koncerta u Domu sportova, namjerno sam pričekao sa ovom recenzijom da se malo buka i euforija oko Hladnog piva slegne. Jer u principu nema se tu šta puno recenzirati i secirati. “Džinovski” je zaista bio džinovski, i za Hladno pivo i za cijeli hrvatski punk i rock. Album snimljen davne 1992. u produkciji danas legendarnog Denykena (koji i sam ove godine slavi veliku obljetnicu vlastitog rada, i koji je producirao njihov zadnji album “Šamar”, i u izvršnoj produkciji najboljeg glazbenog kritičara u nas Aleksandra Dragaša.

  Da podsjetimo, tadašnju postavu ekipe iz Gajnica činili su: Mile – urlik, Zoki – gitara, Suba – bubnjevi i Tedi – bas, koji je nakon izlaska prvog albuma napustio bend jer mu se više nije dalo svirati, valjda je mislio da bend neće zabilježiti veći uspjeh. 19 pjesama na albumu, uglavnom kvartovske i socijalno-punkerske tematike danas su poznati gotovo svima koji su ikad čuli Hladno pivo. Stvari poput “Buba švabe”, “Sarma”, “Für immer Punk”, “Trening za umiranje” ušle su u legendu, i na svakom koncertu izazovu pravu pometnju i ‘gazionu’ među publikom, koja se jednostavno raspameti… Još jedan podsjetnik, Hladno pivo je put ka uspjehu trasiralo pjesmom “Buba švabe”, kada su za nju snimili spot u zagrebačkim Dugavama, u suradnji s Knjazom za ‘ogromnu’ cifru od stotinjak njemačkih maraka. Ostalo je legenda.

  Koja je razlika između originalnog i remixirnanog izdanja? Naravno poboljšan i pročišćen zvuk, koji je ipak ostao isti, i dalje sirov i nesavršen, sa siromašnom produkcijom. Zvuk sa “Džinovskog” je ostao prepoznatljiv i zapravo, isti. Najveće promjene ustvari vidljive su na omotu albuma i samom CD-u. Cjelokupni cover albuma je lagano redizajniran, poboljšane su boje, i sve uglavnom izgleda modernije i svježije. Jedina mana ovom punokrvnom punk albumu sada je to što je ‘Za izdavača’ potpisan – Miroslav Škoro. Povod izdanja je, kao što smo već spomenuli, rođendan benda te su iz njihove sadašnje izdavačke kuće, Dancing Bear, zamolili Croatia Records da ponovno izda prva dva albuma gajničkih punkera koji su još davno prerasli Gajnice kako bi 17 godina postojanja bilo zaokruženo. Dakle, tko još uvijek nema ovaj CD u svojoj kolekciji pod hitno da ga nabavi.

  Muziku podržava