Da vas čujem St. Loius!

  2873

  Zabranjeno pušenje

  Live In St. Louis

  Live

  Datum izdanja: 22.03.2004.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dok čekaš sabah sa šejtanom
  2. Pišonja i Žuga u paklu droge
  3. Bos il’ hadžija
  4. Selena, vrati se Selena
  5. Možeš imat’ moje tijelo
  6. Zenica Blues
  7. Test za Dženet
  8. Jugo 45
  9. Posljednja oaza (Fikreta)
  10. Lijepa Alma
  11. Kanjon Drine
  12. Pos’o, kuća, birtija
  13. Fildžan viška

  Budući da ovih dana obilježava dvadeset godina od izdavanja svog prvog albuma “Das Ist Walter”, sarajevska grupa Zabranjeno pušenje odlučila je to proslaviti na jedini logičan način – izdavanjem novog albuma.

  Live In St. Louis“, kako naglašava idejni vođa benda Sejo Sexon,
  presjek je turneje koja je počela prije dvije godine, a nazvana je
  prema zadnjem studijskom albumu “I Bog vozi Mercedes”. Na turneji je
  održano više od 140 koncerata, a među njima je i onaj iz St. Louisa, na
  kojem je i snimljen ovaj live album.

  Naravno, kao i iza svega što radi Zabranjeno pušenje, i iza ovoga albuma stoji posebna priča. A ona počinje tako da je ton majstor Stone Temple Pilotsa, Mark Burris, posudio Pušenju svoju opremu i snimao koncert održan u jednom klubu u St. Louisu, pred 600-tinjak ljudi. Ostatak priče sadržan je na 13 pjesama, koliko ih se nalazi na ovome albumu.

  Većina pjesama su najveći hitovi ‘starog’ i ‘novog’ Pušenja (podjela koja uvijek uspije izbiti na površinu svaki put kada se spominje presjek u radu benda, pa je tako neizbježna i ovaj put), a među njima su “Zenica Blues” (ovdje posvećena haaškom optuženiku S. Miloševiću), “Možeš imat’ moje tijelo“, “Pišonja i Žuga u paklu droge“, “Fildžan viška“… Ipak, nemoguće se ne začuditi nekim pjesmama koje su se našle na albumu, a ne predstavljaju baš logičan izbor iz bogatog repertoara benda (po meni su takve pjesme “Lijepa Alma”, “Test za Dženet” i “Selena, vrati se Selena”).

  Muziku podržava

  Inače, ovo nije jedini koncert koji je Pušenje snimalo za vrijeme sjevernoameričke turneje, pa je ovaj album mogao, zapravo, biti snimljen bilo gdje, ali je bend smatrao da ova snimka najbolje zvuči i jako su ponosni na nju. Tako je američka publika postala podloga na albumu koji predstavlja sažetak dvadesetogodišnje karijere jednog bosanskog benda i pomalo je čudno kada usred albuma frontmen uzvikne ‘Da vas čujem St. Loius!’.

  Ali kako taj isti frontmen naglašava, za rock bend je puno bitnije da svira, a ne toliko gdje svira, sve dok postoji publika koja ga održava ‘živim’. A publiku Zabranjeno pušenje, očito, ima na nekoliko kontinenata, pa ne bi bilo čudno da im sljedeći live album, u duhu opće globalizacije, nosi naziv “Zabranjeno pušenje Live In Singapour” ili “Zabranjeno pušenje Live In Johanesburg”.

  Do tada se možda i Elvis J. Kurtović predomisli u vezi svoje izjave ‘E moji Amerikanci, nećete vi nikad u Europu!’.

  Muziku podržava