Back To The 80’s

  2189

  Journey

  Live In Houston 1981 - Escape Tour

  dvd

  Datum izdanja: 20.06.2006.

  Žanr: Progressive Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Escape
  2. Line Of Fire
  3. Lights
  4. Stay Awhile
  5. Open Arms
  6. Mother, Father
  7. Jonathan Cain Solo
  8. Who’s Cryin’ Now
  9. Where Were You
  10. Steve Smith Solo
  11. Dead Or Alive
  12. Don’t Stop Believin’
  13. Stone In Love
  14. Keep On Runnin’
  15. Neal Schon Solo
  16. Wheel In The Sky
  17. Lovin’, Touchin’, Squeezin’
  18. Anyway You Want It

  Velika američka rock atrakcija Journey osnovana je 1973. u San Franciscu, prestala je s radom 1987., a ponovno se okupila 2001. godine. Tijekom njihovog 14 godišnjeg izvornog postojanja jedini stalni član i osnivač bio je gitarista Neal Schon, član grupe Santana tijekom 1971. i 1972. godine.

  Pravi uzlet grupi daje Steve Perry, pjevač i frontman s kojim Journey izdaje svoj četvrti, a prvi komercijalno visoko uspješni album “Infinity” (1978.). I sljedeći studijski albumi “Evolution” (1979.) i “Departure” (1980.) postižu sličan uspjeh te etabliraju Journey u sam vrh američke rock scene.

  Godine 1981. Journey realiziraju svoj najznačajniji i najprodavaniji album “Escape”, koji se probija na sve top liste kako albuma, tako i singlova. Čak tri balade s tog albuma postaju veliki hitovi – “Who’s Crying Now“, “Don’t Stop Believin’” i čuvena “Open Arms“, koju će mnogi pamtiti kao temu i iz kultnog dugometražnog crtića “Heavy Metal”.

  Poslije albuma Escape uslijedio je još jedan uspješni album “Frontiers” (1983). Nakon ponovnog okupljanja 2001. godine Journey izdaju 11 studijski album “Arrival”. Godine 2005. dobili su i zvijezdu u hoolywoodskom Walk Of Fame.

  Muziku podržava

  Sadašnja dostupnost ne samo zvuka, već i slike utjecali su da se prema općem glazbenom trendu izvlačenja materijala iz arhiva 2006. pojavi na tržištu i klasični primjerak njihovog koncertnog materijala iz vremena kada je band bio u punoj snazi. DVD također sadrži intervjue s članovima banda o počecima i muzičkom usmjerenju Journeya.

  Spominjući Journey važno je napomenuti fenomen europskog neprihvaćanja američkih tzv. AOR rock grupa, osobito od strane rock kritike. Pored Journeya u tu kategoriju bi mogli svrstati i grupe Styx, REO Speedwagoon, Boston, Foreigner, pa i Kansas i Blue Oyster Cult.

  Razina njihove prisutnosti u europskim okvirima svodila se uglavnom na sporadično puštanje njihovih rock balada na radijskim postajama. No, gledajući koncert Journeya i preslušavajući njihove ostale uratke, stječe se dojam neopravdane zapostavljenosti.

  DVD bi mogli ukratko opisati kao globalnu veliku rock atrakciju s naizmjeničnim redom hard rock zvukova i zaraznih balada. Gledajući iz današnje perspektive razdoblje kraja ’70-ih i početka ’80-ih očito da je riječ o možda najboljem presjeku rock scene tog razdoblja. Od zvuka do ikonografije.

  U nastojanju da se u jednom nastupu obuhvate svi rock elementi možda su Journey izgubili dio svojstvenosti, ali iznad toga se uzdiže Steve Perry, tip koji ne izgleda kao tipična američka rock ili celebrity ikonica. Spektakularni uspjeh Journeya koji su imali početkom osamdesetih suprotstavljen je osmišljeno nespektakularnom pojavljivanju uz ‘painfully early 80’s look’: pet momaka u dizajnerskim trapericama, sportskim majicama bez rukava i snikersicama.

  Uz napomenu da Steve, osim u navedenim ‘modnim krpicama’, u prvom djelu koncerta ponosno defilira i u fraku. Zvuk neodoljivo podsjeća na nekakvu kombinaciju grupa Kiss i AC/DC, iako u pojedinim trenucima, slično kao kod Kansasa ili Styxa, središnje mjesto zauzima virtuozni zvuk klavijatura.

  Zanimljivo je da je kvaliteta slike s obzirom na razdoblje iz kojeg potječe odlična, za razliku od, primjerice, snimke iz istog razdoblja Electric Light Orchestra s turneje albuma “Discovery”, koju sam uz pomoć, u ovakvim slučajevima vrlo korisnih funkcija na daljinskom, samo letimično pregledala.

  U svakom slučaju, ovaj je DVD grupe Journey za sve rock fanove i nostalgičare – dobar izbor.

  Tekst: Koraljka Sansović

  Muziku podržava