Alynda je uspjela u nakani

  94

  Hurray For The Riff Raff

  The Navigator

  Datum izdanja: 10.03.2017.

  Izdavač: ATO Records

  Žanr: Americana, Folk, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Entrance
  2. Living in the City
  3. Hungry Ghost
  4. Life to save
  5. Nothing’s Gonna Change That Girl
  6. The Navigator
  7. Halfway There
  8. Rican Beach
  9. Fourteen Floors
  10. Settle
  11. Pa’lante
  12. Finale

  Hurray For The Riff Raff je Alynda Segarra.

  Album “The Navigator” je šesti u njenoj diskografiji. Dakle, već duže vrijeme traje njezino probijanje na sceni. Prethodni album “Small Town Heroes” je dokazao da ova dama na glazbenom polju može mnogo postići. Na novoj ploči potvrđuje navedenu stvar i ‘širi područje borbe’. “The Navigator” funkcionira kao dobro napisana drama, sve s glavnim likom i radnjom. Album je žanrovski raznolik, teško ga je svrstati u neku ladicu, naziva ga se i konceptualnim.

   

  Muziku podržava

  Segarra je potekla s gypsy-punk ulične scene New Orleansa. Dosad je šibala albume pop-rock provenijencije. Nedavno se na godinu dana preselila u Nashville. Tu godinu je nazvala ‘usamljenom’. Tako je počela razmišljati o svojim korijenima i precima iz Portorika. Također je intenzivno slušala “Ziggy Stardust & The Spiders From Mars” i uživila se u mogućnost stvaranja alter ega. Tako je rođena Navi, glavna protagonistica albuma i heroina njezine knjige koju tek piše. “Navi mi se učinila kao ideal onog što bi ja htjela biti. Jača je od mene, ima veću ekipu i uklapa se bolje” nedavno je izjavila Segarra.

  U četrdeset minuta albuma nalazi se cijeli jedan mali svijet: imamo uvod (“Entrance”) i završetak (“Finale”). Između toga nalazi se deset priča. Kreće se od dylanovske “Living in the City” koja pulsira ritmom betonske ulice iz opasnih kvartova, preko neilyoungovske “Hungry Ghost“.

   

  Kako se album kreće prema završetku situacija se zaoštrava, i ne pratimo samo djevojku koja pokušava preživjeti na opasnim gradskim ulicama, već se postavljaju ambicioznija pitanja o budućnosti cijelih naroda (naslovna “The Navigator“). Album je napisan i prije Trumpove pobjede, ali, eto, opet ne gubi na aktualnosti.

  Završna pjesma “Pa’lante” (u prijevodu ‘naprijed’) ‘udara točku na i’. Segarra je pjeva sličnim tonom glasa i stavom kakav bi zauzela Patti Smith, ono kad u zanosu izvedbe šakom zavitla prema nebu. “Pa’lante” je vrsta onog inteligentnog tipa protestne pjesme kakve su, primjerice, nedavno napisali Depeche Mode (“Where’s the Revolution?”) i Paul Simon (“Wristband”).

   

  Album je produkcijski lijepo zaokružen, na njemu gostuje trio bubnjara, doo-wop grupa i perkusionisti Juan Carlos Chaurand i Gregory Rogove, koji su svi očita veza s njezinim Portorikom. Ali što je najvažnije, ovaj album odlično zvuči, pjesme su melodiozne i lako ulaze u uho, jer je Segarra očito htjela da album dopre do širokog slušateljstva. Ambiciozna i važna ploča.

  Muziku podržava