Alternativni pop zgoditak za regiju iz Beograda

  1771

  Artan Lili

  Artan Lili

  Datum izdanja: 30.09.2015.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Alternative, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Najbolje što znam
  2. Srce
  3. Nije teško kad se mora
  4. A šta bi bilo da sam ja odustala od svog sna
  5. Novi zvuk u gradu
  6. Džoni
  7. Ako stanemo tu
  8. Ispod kože
  9. Sajko
  10. Vreme protiv čoveka
  11. Moja stvar
  12. Sve iz početka

  Jedno od najjačih imena koja su se pojavila na regionalnoj sceni zadnjih godina su svakako beogradski Artan Lili koji od početka svog postojanja imaju svoju spiku i ne odustaju od nje.

  Artan Lili su bend koji je nastao na osnovama mnogih srpskih bendova, a upravo mu je to i najbolji temelj za daljnji rad i stvaralaštvo jer su time sakupili sve te utjecaje u novu vrlo zanimljivu i energičnu glazbu koja, sada to slobodno mogu reći, osvaja na prvu. Mnogi dosadašnji singlovi su to i potvrdili.Zanimljiv koncept oko benda je i samo izdavanje albuma koje je pomalo neuobičajeno za naše podneblje jer se album slagao singl po singl, dok se nije napunilo 12 pjesama za album. Istina, mnoge naše pop zvijezde stihijski tako rade albume nakon 5-6 singlova, pa ga napune ‘do kraja’ s nekim bezličnim pjesamama, dok kod Artan Lilija se to ne osjeća jer je njihov koncept u startu bio vrlo dobro zamišljen.Glavna okosnica benda je Bojan Slačala, čovjek kojeg najbolje pamtimo kao frontmena Stuttgart Onlinea, a vjerujem da će ga nakon ovog albuma mnogi pamtiti po Artan Lili. Upravo glazba Stuttgart Onlinea i mnogih njihovih suvremenika (Repetitor, Petrol i slični) najviše su utjecali u zabavan alternativni pop rock album “Artan Lili“.Ima tu noise popa, ima i alternativnog rocka, ima i post punka, ima i još mnogo toga, a ono što je najbitnije, sve je protkano vrlo zaraznim melodijama što bi svakako radijske urednike trebalo navesti na puštanje ovog benda u svojem eteru. Najbolji primjer za to jest svakako pjesma “Ako stanemo tu” koja je jedan od najjačih regionalnih singlova koje sam čuo u zadnje vrijeme.

  Kad vidimo da je sve posloženo i na svojem mjestu u glazbenom dijelu, mnogi bi mogli potražiti mane u tekstualnom dijelu, ali i tu su Artan Lili na visini zadatka. Kao i kod mnogih srpskih bendova, stihovi nisu dugački, ali su upečatljivi i moćni, govore sve u svega par riječi. Tu bih se opet mogao povezati s hit singlom iz prethodnog odlomka koji govori “Neka ljubav vuče stvari, Nema love al’ ne mari, Ionako sve što vredi, Lova ne može da sredi“.

  Muziku podržava

  Osim “Ako stanemo tu”, ima tu još odličnih pjesama koje će zaokupiti svakog slušatelja, poput “Sajko” koja spada među najžešće i najpsihodeličnije na albumu, “A šta bi bilo da sam ja odustala od svog sna” gazi The Fall na njihovom terenu, “Najbolje što znam” ubija svojim vokalnim harmonijama…

  Upravo te vokalne harmonije su i dio koje ističu bend od mora sličnih. Kad više njih pjeva, pjesme dobivaju na jednoj himničnosti koja očito postaje pristupačnija široj masi ljudi, pa uopće ne bi čudilo da svakim novim singlom i nastupom, priča o Artan Lili dobije novu dimenziju u broju fanova koji će prati njihov daljni rad.

  Podvlačeći crtu za album “Artan Lili”, mora se priznati da je ovo jedan od najzanimljivijih projekata u posljednje vrijeme. Dojmljive pjesme koje često balansiraju između čistog popa, pa sve do noisea, a najčešće je to sve i povezano i u jednoj skladbi, čini se kao čisti zgoditak za pjevušenje i često preslušavanje albuma. Pjevnost ovih pjesama jednostavno navodi na to…

  Ovo je bend o kojem ćemo još mnogo čuti narednih godina!

  Muziku podržava
  Stisni