1940. – godina Francuske predaje

    3642

    Rammstein

    Volkerball

    dvd

    Datum izdanja: 22.11.2006.

    Izdavač: Universal / Aquarius Records

    Žanr: Metal

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Reise Reise (Live From Nimes)
    2. Links 2,3,4 (Live From Nimes)
    3. Feuer Frei (Live From Nimes)
    4. Asche Zu Asche (Live From Nimes)
    5. Morgenstern (Live From Nimes)
    6. Mein Teil (Live From Nimes)
    7. Stein Um Stein (Live From Nimes)
    8. Los (Live From Nimes)
    9. Du Riechst So Gut (Live From Nimes)
    10. Benzin (Live From Nimes)
    11. Du Hast (Live From Nimes)
    12. Sehnsucht (Live From Nimes)
    13. Amerika (Live From Nimes)
    14. Rammstein (Live From Nimes)
    15. Sonne (Live From Nimes)
    16. Ich Will (Live From Nimes)
    17. Ohne Dich (Live From Nimes)
    18. Stripped (Live From Nimes)
    19. Sonne (Live From Brixton Academy)
    20. Rein, Rause (Live From Brixton Academy)
    21. Ohne Dich (Live From Brixton Academy)
    22. Feuer Frei (Live From Brixton Academy)
    23. Mein Teil (Live From Club Citta, Tokyo)
    24. Du Hast (Live From Club Citta, Tokyo)
    25. Los (Live From Club Citta, Tokyo)
    26. Special (Live From Olympic Stadium Moscow)
    1. Intro
    2. Reise Riese
    3. Links 2,3,4
    4. Keine Lust
    5. Feuer Frei
    6. Asche Zu Asche
    7. Morgenstern
    8. Mein Teil
    9. Los
    10. Du Riechst So Gut
    11. Benzin
    12. Du Hast
    13. Sehnsucht
    14. Amerika
    15. Sonne
    16. Ich Will

    Drugi svjetski rat počeo je 1. rujna 1939., samo 21 godinu nakon Prvog. Počeo je Hitlerovim napadom na Poljsku, a nakon osvajanja pozamašnog dijela Europe, Nijemci su krenuli i dalje, da bi uz neuspjelu pomoć Italije, 14. lipnja 1940. ušli u Pariz, a 22. lipnja i službeno pokorili Francusku. U glazbenom smislu, Rammstein je ponovio povijest i odradio jedan moćan koncert u simpatičnom okruženju Les Arenes De Nimes, stare arene jako pogodne za ovakve koncerte. Sudeći po zvučnoj i vizualnoj kulisi, posao je obavljen uspješno.

    Nakon pet albuma, par live izdanja, nekoliko obilazaka svijeta, Rammstein je dosegao takvu formu da im se već dodjeljuju epiteti jednog od najatraktivnijih live bendova na svijetu.

    Volkerball” su snimili još 2005., na turneji za album “Reise Reise”, pa mi je bilo malo čudno gledati jedan novi DVD, novo izdanje sa samo jednom pjesmom (“Benzin“) sa zadnjeg albuma. Ali, zato imaju dovoljno dobar repertoar da tih sat i pol ispune sporim i teškim hitovima.

    Bend je pofarban, znojan i obučen u neke vojnike ili robote, a pozornica se uz hrpu vatre i metalne konstrukcije zbilja pretvara u pakao nekakve bojišnice. Kao prave live poslastice pokazale su se “Feuer Frei“, “Ache Zu Ache“, vječna “Du Hast” i “Sensucht“.

    Muziku podržava

    Cirkus je ipak prisutan na gotovo cijeloj set listi jer su samo na bacače plamena u obliku brnjica za lice (da, bacač plamena pričvršćen za lice!!), luka i strijele, stalka za mikrofon ili nekog robotskog futurističkog oklopa potrošili benzina više nego što Saudijska Arabija izveze u svijet.

    Kroz koncert je zabavno gledati lik pjevača Till Lindemanna, simpatičnog gorostasa koji izvodi svoj poznati čučeči headbanging, obučen u krvavog kuhara priprema klavijaturista u ogromnom loncu i samo se jednom obraća publici (zahvala na francuskom), i to na kraju koncerta. Nije to ni čudno jer je to rijedak primjer da Nijemci izdaju DVD s koncertom izvan njihove zemlje.

    Na ovom DVD-u, ipak nije samo taj francuski koncert, već su ubacili po par pjesama iz Londona i Japana (ništa posebno), te mali trailer iz Moskve s lijepim sexy back vokalima koje im pomažu na pjesmi “Moskau“.

    U cijelo izdanje već se po starom dobrom običaju ubacio i CD s audio zapisom koncerta iz Nimesa bez pjesama “Stein Um Stein”, “Rammstein”, “Ohne Dich” (po mom mišljenju ipak malo prespora za koncert) i “Stripped”. Takvi CD-ovi će i dalje u mom slučaju biti preslušani puno rijeđe nego što ću si s guštom pogledati DVD s nastupom ovih divljaka.

    Rammsteinovi koncerti ne mogu biti loši, a osim genijalnim zvukom sadrže vizualni trud kakvim se rijetko koji bend danas može pohvaliti. Ako smo počeli poviješću i početkom jednog velikog svjetskog masakra, red je da se tako i završi: Drugi svjetski rat okončan je kapitulacijom Japana i odlaskom Rammsteina iz Nimesa.

    Rezultat rata je nešto manje od 55 milijuna žrtava i ovaj DVD koji pokazuje njemačku industrial snagu.

    Muziku podržava