Adele prodajom albuma “21” podsjetila na bolja vremena

999

Adele će pamtiti 2011. kao fenomenalnu godinu u kojoj je njezin album “21” ujedno proglašen i najprodavanijim izdanjem godine u svijetu.

Mega-popularna britanska kantautorica ove je godine u SAD-u prodala više od 5 milijuna primjeraka drugog studijskog albuma što uključuje LP, CD i digitalna izdanja.

Sličan uspjeh u diskografiji posljednji put je postigao Usher 2004. godine s albumom “Confessions” koji je na spomenutom tržištu prodan u 7.9 milijuna primjeraka.

Muziku podržava

Glazbena industrija godinu na izmaku završit će s povećanom prodajom za 3% u odnosu na prethodnu. Posljednji je put takav skok zabilježen upravo 2004., a svaki preporod u prodaji albuma, ma koliko on malen bio, je dobra vijest za glazbenu industriju.

Novi skok najviše se pripisuje agresivnijem pristupu trgovaca, sniženjima i raznim promotivnim akcijama. No, tu je i još jedan važan čimbenik. Adelini nastupi, njezina planetarna popularnost i rekordna prodaja njezinih albuma dokazuju kako kupci ipak cijene nešto originalno.

Ipak, ukupna prodaja spomenutog Adelina albuma u 2011. nije ni upola dobra kao primjerice album “No Strings Attached” i ukupno 11 milijuna kopija koliko su u 2000. godini uspjeli prodati članovi ‘boy-benda’ ‘N Sync. Bila je to posljednja dobra godina za diskografsku industriju koja je od tada do danas zbog digitalne distribucije i ilegalnog downloada doslovno pala na koljena.

Muziku podržava