AC/DC (za 17.3.2017.)

Stjepan Vrečko
9

Richard Ramirez bio je serijski ubojica koji je 1984. i 1985. sijao strah i paniku po Kaliforniji. A kada je kod jedne žrtve ostavio kapu s logom benda AC/DC stvari su se znatno zakomplicirale za australske rockere.

Ramirez je dvije godine pod okriljem noći ubijao, silovao, pljačkao i svojim žrtvama radio nezamislive stvari. Sam je za sebe kazao da je štovatelj Sotone, a na mjestima zločina redovito je ostavljao sotonističke znakove i stihove iz heavy metal pjesama. Kako mu je noć bila saveznik, dobio je nadimak “Night Stalker”.

Osuđen je za 13 ubojstava, pet pokušaja ubojstava, 11 seksualnih zlostavljanja i 14 provala, a dolijao je kada je u Los Angelesu pokušao provaliti u automobil: prolaznici su ga prepoznali i zadržali do dolaska policije. Čekajući izvršenje smrtne kazne, preminuo je 2013. u 53. godini.Kada je 17. ožujka 1985. u gradiću Rosemead pored svoje žrtve ostavio kapu s logom AC/DC, momcima iz benda nije bilo svejedno. Da bude još gore, Ramirezov prijatelj iz djetinjstva kazao je novinarima da je ‘Night Stalker’ njihov veliki obožavatelj.“U početku sam mislio da je riječ o šali, mislili smo da je ludost; na koji način bismo mogli imati bilo kakve veze s njim?” pitao se Malcolm Young u VH1 Behind the Music. Ramirezove žrtve bili su muškarci, žene i djeca neovisno o dobi, a mediji su uporno ‘mantrali’ nadimak ‘Night Stalker’. Netko je tada podsjetio da AC/DC na albumu “Highway to Hell” imaju pjesmu sličnog naziva, “Night Prowler”, te da njezini stihovi odgovaraju kontekstu priče i odjednom je bilo znatno lakše povezivati nepovezivo.

Kako su se misteriozni zločini nastavljali i nije im se nazirao kraj, bilo je potrebno nekako ih objasniti, dati im smisao pa ste u to vrijeme po novinama mogli čitati naslove poput “AC/DC Music Made Me Kill at 16, Night Stalker Admits”, “Mass Killer Driven by Rock and Devil Worship” ili “Punk and Metal: Some Youths Love Its Violent Side.” Neki su otišli tako daleko pa su napisali da je AC/DC akronim od Anti-Christ/Devil’s Child.

Muziku podržava

Uzalud su braća Young objašnjavala kako AC/DC ima više veze s mašinom za šivanje i izmjeničnom/istosmjernom strujom nego sa serijskim ubojicom i sotonizmom; svi su mislili da se iza tih slova krije ipak nešto više što tjera Ramireza na ubojstva.

Zbog jedne kape pronađene na mjestu zločina otkazivani su im koncerti, dovodilo ih se u vezu sa štovanjem Nečastivog, mediji su ih razapinjali na svakom koraku, a i dan-danas pjesma “Night Prowler” mnogima je podsjetnik na dva užasna kalifornijska ljeta.

Muziku podržava