Crna nedjelja uz Gorgoroth, Doodswens, Hats Barn i Tyrmfar

    1460

    Sinoć je i Zagreb, točnije klub Boogaloo, napokon dočekao priliku ugostiti kultne norveške black metal velikane Gorgoroth.

    Ovaj put u sklopu “Black Metal Revelation” turneje posjetili su i zagrebački Boogaloo, uz trostruku podršku bendova Doodswens, Hats Barn i Tyrmfar. Sinoćnji snijeg kao da je reakcija na taj jedva dočekani dolazak, a možda i dodatak za bolju atmosferu uz taj norveški zvuk.

    Prvi na binu, pred polu popunjenom dvoranom, izlaze švicarski Tyrmfar. Kreću s instrumentalnim uvodom “Cursed Ascent”, prvom pjesmom s aktualnog albuma, koji je činio veliku većinu set liste i s kojeg smo između ostalih čuli još “Of Ice and Blood”, “Inner Destruction” i vrlo dobro prihvaćenu “Supreme Justice”. Iznimka set liste bila je “Dark Hours” s njihovog prvoga albuma, koja je i najbolje pokrenula publiku.

    Tyrmfar
    Tyrmfar, foto: Ana Pavlović / muzika.hr
    Muziku podržava

    Tyrmfar

    Uz izazove prilikom usklađivanja zvuka i monitora, s nastupom kreću Hats Barn. Klasičniji black metal zvuk na tragu početaka žanra, teatralniji nastup s corpse paintom, čini se da su publici bolje odgovarali i već nakon prve izvedene “Y.H.W.H” atmosfera je primjetno živnula. I njihova set lista uglavnom se sastojala od pjesama s aktualnog albuma kojeg ovom prilikom promoviraju, tu se istakla “Total Death Kult”, ali najbolju atmosferu postigli su uz starije uspješnice “Death Reign” i posebno “Ritual of the Black Goat” koju su izveli uz gostovanje pjevača iz Tyrmfara.

    hats barn

    hats barn
    Hats Barn, foto: Ana Pavlović / muzika.hr

    Doodswens, trojka iz Nizozemske, uspijeva kroz cijeli nastup zaokupiti pažnju sada već dobro popunjene dvorane. Dobra izmjena dinamike, sporijih i bržih dijelova pjesama, i pokreće headbang ili umiruje publiku i uvodi ju u zvučnu sliku i promatranje, tako da su česta bila i skandiranja. Uravnoteženijom set listom proveli su nas kroz cijelu diskografiju, a posebno su se istakle “In Nijn Bloed” s aktualnog albuma, i starija “The Gate of Moira”. Odličan, ali objektivno mirniji nastup pokazat će se kao savršena priprema za ono što je uslijedilo.

    Doodswens
    Doodswens, foto: Ana Pavlović / muzika.hr

    Priprema za izlazak Gorgorotha kreće uz sumorne uvodne tonove Chopinove “Marche Funèbre (Funeral March)” i uz prve zvukove “Bergtrollets Hevn” atmosfera je na samom vrhuncu. Do prve kratke pauze, kroz prve četiri pjesme, oduševljenje ne jenjava, publika bez prestanka na sve načine prati i sudjeluje u nastupu, a vidljivo je i zadovoljstvo na licima izvođača. Kultna “Revelation of Doom” dodatno je zapalila atmosferu. Iznenađujući raspon generacija u publici s gotovo jednakim oduševljenjem prati i pjeva uz Hoesta. I zvuk je tijekom Gorgorotha bio bolji, snažan ali bolje uravnotežen, bolje se čuo svaki instrument i glas.

    Užarena atmosfera nastavlja se i tijekom odlične “Cleansing Fire”, kultne “Krig” i odlične “Kala Brahman” s posljednjeg izdanog albuma, kojom su ujedno završili ovaj nastup. Tek pri samom kraju nastupa publika kao da pomalo posustaje snagom. Pjevač je potpuno mokar. Nakon sat vremena ipak nismo dobili bis, šteta, jer ovakva odlična publika to je zaslužila. Isti sumorni Chopin zaokružio je Gorgoroth nastup.

    gorgoroth
    Gorgoroth, foto: Ana Pavlović / muzika.hr

    Odlična činjenica večeri je što je ovakav koncert ipak objektivno underground izvođača održan u većem i prozračnijem prostoru, zahvalnijem za zvuk, što smo do sada uglavnom pratili u nekim manjim dvoranama. Opći dojam je da ovaj nastup nije uspio utažiti žeđ publike za toliko iščekivanim black metalom Gorgorotha, i ostaje nada da će se ovo ponoviti, bolje prije nego kasnije.

    Gorgoroth Set lista:
    Uvod – Marche funèbre
    01 Bergtrollets Hevn
    02 Aneuthanasia
    03 Prayer
    04 Katharinas Bortgang
    05 Revelation of Doom
    06 Forces of Satan Storms
    07 Ødeleggelse og undergang
    08 Blood Stains the Circle
    09 Cleansing Fire
    10 Destroyer
    11 Incipit Satan
    12 Krig
    13 Kala Brahman
    Odjava – Marche funèbre

    0 Shares
    Muziku podržava