30zona “300”: Snažne vibre Bube i Jale koje otkrivaju smjer?

    4705

    30zona

    300

    Datum izdanja: 20.01.2022.

    Izdavač: yem

    Žanr: Rap, Trap

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Oštro
    2. Slavi se
    3. Noćas sve smo spremni sjebat (feat. Merula)
    4. Nismo takvi sine
    5. Debili (feat. KUKU$)
    6. Znam da sam lud i zna to Bog (feat. Mimi Mercedez)
    7. Stari Shin
    8. Šampion (feat. Grše)
    9. Nevera
    10. Instinkt (feat. Bore Balboa)
    11. Bog čuva nas
    12. Ponor (feat. Merula)

    Trap je glazba moje generacije koja, barem se meni čini, nije potpuno prihvaćena kod odraslih osoba. Meni poznata i zvučna imena njima su nepoznanica jer tih glazbenika u medijskom prostoru nema, no njihovu slavu i veličinu mogu pokazati brojke na streaming servisima.

    Trap hrabro šeće undergroundom, izvođači su rijetko vidljivi na mainstream portalima, no to nikako ne smanjuje hype među mojim vršnjacima kad pojedini trap sastavi objave izlazak novog albuma. Ista stvar dogodila se i s 30zonom koja je dva dana prije spektakla koji su stvorili u Boogaloou 22. siječnja izdala svoj album “300”. 30zonu čine dvojica neizmjerno simpatična mladića, Galaš i Shin, rodom iz “zagrebačkog Bronxa”. “300” je njihovo treće izdanje, baza obožavatelja već im je oblikovana, a slušatelji su čak preko Instagram ankete birali boju viteške kacige na naslovnici izdanja.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by 3 0 Z O N A (@30zona)


    30zona u svoje nas izdanje uvodi, kako i sam naslov pjesme govori, “Oštro”. Pjesma o “Sparti iz kvarta”, kako nazivaju Kozari Bronx, mjesto na kojem su odrasli, priča je o surovoj realnosti. Vokali na pjesmi su grubi te se izvrsno uklapaju u temu iste, beat ovog puta ne privlači mnogo pažnje, no priča koja se gradi na tom ne uzbudljivom beatu puno je dublja i složenija.  Album su nam predstavili “tvrđom” pjesmom koja na kraju slušanja cijelog njihovog djela ispada izuzetak.

    Muziku podržava

    Odmah iza nje dolazi “Slavi se” koja uzdiže bratstvo, no iako ima poprilično zvučan refren, ne ostavlja prevelik dojam na slušatelja. Teško razumljivi tekst u kombinaciji s ugodnim za uho beatom nije loš spoj, no daleko je od idealnoga jer mu nedostaje “ono nešto” što bi tu pjesmu izdvajalo od mase. Šetnju kroz album nastavljamo na trećoj postaji, pjesmi “Noćas sve smo spremni sjebat”, nastaloj u suradnji s Merulom. Iako njihov zajednički zvučni zapis ne izaziva preveliko uzbuđenje, pjesma očito ima svoju karizmu jer ju je gotovo nemoguće izbaciti iz glave već nakon prvog preslušavanja. Odaje dojam veličanstvenosti, zvuk je izvrsno posložen, autotune jednako dobro doziran.

    “Nismo takvi sine” i “Bog nas čuva” šalju snažne vibre Jale Brata i Bube Corellija te potencijalno otkrivaju smjer u kojem će 30zona otići u narednim godinama. Želja i potreba za takvim sadržajem očito postoji na našim prostorima, stoga ne čudi da su se reperi ubacili u takvu glazbu. Je li to nešto  zbog čega bi netko zavolio trap? Vjerojatno nije, ali ljubiteljima trap cajki nepci će ovime biti zadovoljeni. Jesu li to pjesme koje bi se trebale gledati s obzirom na kvalitetu? Nisu. Jesu li to pjesme na koje se moguće zabaviti? Itekako, a to je zasigurno i cilj repera iz Bronxa.

    Pet se pjesama trebalo izmijeniti da bi na album došla najsvjetlija točka ovog izdanja. Dakako, radi se o suradnji s KUKU$om koji su još jednom potvrdili svoju kvalitetu. “Debili” je benger, sačinjen od netipičnog beata i fenomenalnih glasova članova obiju sastava. Pjesma kao da je stvorena za najluđe zabave s nepoznatim ljudima koji jednako kao i vi proživljavaju najbolje trenutke svoga života. S KUKU$om počinje veliki niz suradnji na ovom albumu. Već je iduća pjesma “Znam da sam lud i zna to Bog” stvorena s Mimi Mercedez. Nažalost, tu pjesmu zanimljivom čini jedino Mimi koja svojim versom slomi monotonost iste. Čuti ženski vokal u regionalnom (t)rapu poseban je užitak, a Mimi osim riječi, donosi i svoj stav nepokolebljive žene.

    Na kratko se vraćamo na samostalne pjesme 30zone, pjesmom “Stari Shin” koja je izašla uz videospot nešto ranije od samog albuma. Djelo Shina i moje uši nisu se našle na istoj valnoj dužini zbog vokala koji je ovdje vikući, ali i zbog nekoliko stihova koji opasno stoje u cringe zoni (“Ova glava luda, ja sam luđak / Ona je još luđa, prava kučka / Opa, ide gore-dolje, amplitude / Udarim od iza šupak, lupa magnitude”). Urlajući vokal prenosi se i na “Šampiona” na kojem gostuje Grše. Doduše, u tu se pjesmu takva vrsta pjevanja puno bolje uklapa jer se nadopunjuje s vokalima Gršeta i Galaša. Pozitivnu prašinu koju je Grše prošle godine podigao svojim izdanjem još uvijek drži visoko u zraku.

    30zona smisleno je složila album, stoga su posljednje pjesme gotovo najbolji audiozapisi s izdanja. Krenuvši od “Nevere” koja kao da je stvorena da mazi uši. Najveća je mana ove pjesme da je vrlo kratka, traje samo minutu i pol, no definitivno stoji čvrsto iza “Debila” kao najbolja pjesma s albuma. Osim nje, tu je “Instinkt” nastao s Bore Balboom. Vokali, dečkiju iz 30zone, ali i samog Balboe, u ovoj su pjesmi dobri. Album se zaključava pjesmom “Ponor” (feat. Merula), djelom na kojem nisu štedjeli na količini autotunea. Iako ga zbilja ima puno, još uvijek se kreće u granicama normale, a i daje pjesmi poseban štih.

    Sveukupno gledano, 30zona pružila je prosječan album koji sadrži pjesme koje će ostati, poput “Debila”, ali i također pjesme koje će zasluženo proći ispod radara. Nažalost, monotonih i neprimjetnih je pjesama više od ludih bengera zbog čega je ovaj album gotovo nemoguće svrstati među bolja izdanja hrvatskog trapa. U narednim će godinama biti zanimljivo vidjeti čemu će se 30zona prikloniti jer je potencijal za različite glazbene smjerove itekako vidljiv.

    Muziku podržava