Postoji li mogućnost da se spase koncerti i događanja u 2021? Ovo je pitanje koje više od publike zanima event branšu koja je u prošloj godini zabilježila pad od čak 95 %. Zbog ovoga, bilo kakav ponovni ulazak u rizik od otkazivanja i planiranja evenata mora biti sveden na minimum odlukom i najavom plana Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer u neizvjesnoj situaciji u kojoj nisu definirani plan rada i uvjeti održavanja evenata, prijeti kompletnim kolapsom event i kreativne industrije. Ukratko rečeno: organizatori kulturnih, glazbenih, gastro i turističkih događanja trebaju znati kada i pod kojim uvjetima mogu očekivati povratak eventova u 2021.

S obzirom na to da su mnoge europske države poput Austrije, Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije i Švicarske predstavile plan otvaranja event i kulturne industrije zbog potrebnog višemjesečnog planiranja za svako događanje, pitanje je zašto Stožer i Vlada nisu izložili plan za oživljavanje event industrije, jednog od glavnih pokretača hrvatskog turizma. Zbog ovoga poduzetnici koji su dio event industrije okupljeni unutar UGP-a, predlažu nekoliko nužnih i hitnih mjera koje su poslane i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u dopisu Glasa Poduzetnija kojeg prenosimo u nastavku članka.

Jasne mjere i preporuke

“Prije svega, apeliramo na nadležna tijela da što prije izdaju jasne mjere, upute i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite koje bi omogućile otvaranje event industrije uz poštivanje svih epidemiološkim mjerama.”

Potpore za očuvanje radnih mjesta

Muziku podržava

“Apeliramo da potpore za očuvanje radnih mjesta ostanu na snazi sve do trenutka kada se manifestacije mogu održavati bez ograničenja.”

Potreban nam je plan

“Molimo Ministarstvo kulture i medija da podrži što hitniju objavu plana otvaranja event industrije. Također, apeliramo da se osnuje financijski “Fond oporavka” za 2021. godinu po uzoru na druge države Europske unije kako bi se pomoglo tvrtkama organizatora da prebrode buduće razdoblje i konsolidiraju svoja poslovanja nakon godinu dana zabrane rada.”

Besplatne lokacije za manifestacije

“Također, apeliramo da Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice podrže sve manifestacije na svojim destinacijama kroz dodjeljivanje besplatnih lokacija manifestacijama. Na taj način, potaknut će organizatore da se ponovno upuste u rizik organizacije događaja.”

0 Shares
Muziku podržava