Za Oscare se vjerojatno bore Tarantino, Almodovar, Soderbergh i Joaquin Phoenix. Možda nominiraju raspjevane mačke, Jokera i papu Franju, a sigurno će među nominirane i – Meryl Streep!

Ovo je lista filmova koji će imati (ili su imali) premijere prije sezone Oscara, a ugledni kritičari su ih već izdvojili kao perspektivne kandidate za Oscare 2020.

1“Cats”

“Mačke” su jedan od najpopularnijih mjuzikala svih vremena, a filmsku adaptaciju ovog djela Andrewa Lloyda Webbera režirao je Tom Hooper (“Kraljev govor”). Oscara za glumu i pjevanje možda dobiju Jennifer Hudson, Taylor Swift, Idris Elba, Judi Dench i Ian McKellen.

2“Downton Abbey”

Filmski nastavak popularne serije ima jaku glumačku ekipu, ali i velike šanse za Oscara za kostimografiju, scenografiju i sl.

3“Fair and Balanced”

Naslov filma je slogan desničarskog kanala Fox News, a priča ove drame bavi se borbom voditeljica Fox Newsa protiv seksualnog zlostavljanja njihovog šefa Rogera Ailesa. Ailesa glumi John Lithgow, a žene iz Fox Newsa glume slavne glumice: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie i Allison Janney.

4“Blizanac” (“Gemini Man”)

Žanrovski film o ubojici koji otkriva da se mora boriti protiv – mlađeg klona samoga sebe! U glavnoj ulozi je Will Smith, a redatelj je art filmaš Ang Lee.

5“Češljugar” (“The Goldfinch”)

Ekranizacija hit romana o dječaku kojem je majka poginula u eksploziji bombe, a on zbog ljubavi prema slikama upada u kriminalno podzemlje. U filmu glume Nicole Kidman, Sarah Paulson i Ansel Elgort

6“Just Mercy”

Oscar u zadnje vrijeme ide angažiranim filmovima, a ovo je adaptacija memoara Bryana Stevensona koji se borio osloboditi osuđenika na smrt. U glavnim ulogama su Michael B. Jordan, Jamie Foxx i Brie Larson.

7“The Laundromat”

Priča o skupini novinara koja je otkrila moćne političare koji su imali skrivene bankovne račune radi izbjegavanja poreza. Redatelj je Steven Soderbergh, a u glavnim ulogama su Gary Oldman, Antonio Banderas, David Schwimmer, Jeffrey Wright i, dakako, Meryl Streep koja sigurno očekuje još jednu nominaciju.

8“Little Women”

foto: Imdb

Ako će Oscar ove godine otići nekoj filmašici, to bi mogla biti Greta Gerwig, redateljica i scenaristica adaptacije romana “Male žene”. U ulozi ‘malih žena’ su velike glumice: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson i Meryl Streep.

9“Bilo jednom… u Hollywoodu” (“Once Upon a Time in Hollywood”)

Još jedna otkačena priča scenarista i redatelja Quentina Tarantina koji stalno najavljuje odlazak u penziju. Hoće li ga Akademija ispratiti s redateljskim Oscarom?

10“Ad Astra”

Ambiciozni SF o astronautu koji spašava svijet i traži nestalog oca. Veliki plus je ime redatelja, Jamesa Grayja, koji se proslavio art dramama. S druge strane, minus je što Akademija baš ne honorira SF filmove.

11“Dry Run”

Odvjetnici se bore protiv korporacije koja je kriva za zagađenje okoliša. Redatelj je ugledni Todd Haynes, a u glavnim ulogama su Anne Hathaway, Mark Ruffalo i Bill Pullman.

12“Joker”

Biografija najvećeg Batmanovog neprijatelja Jokera. Akademija baš ne voli filmove o superherojima, no Joaquin Phoenix bi mogao osvojiti Oscara za ulogu ludog zločinca.

13“Lucy in the Sky”

Priča o astronautkinji koja nakon povratka s misije u svemiru počinje gubiti kontakt s realnošću. Autor filma, inače scenarist serije “Fargo”, mogao bi dobiti nagradu za scenarij, a možda se nagradi i uloga Natelie Portman.

14“Motherless Brooklyn”

Auto i glavni glumac filma je Edward Norton koji je poznat kao težak suradnik, no možda ga struka nagradi za ulogu privatnog detektiva koji ima Touretteov sindrome.

15“Bol i slava” (“Pain & Glory”/”Dolor y gloria”)

Poluautobiografska priča Pedra Almodovara o odrastanju i životu gej redatelja. Ako Amerikanci i ne poznaju Almodovara, velik adut za Oscara za strani film je slavni glumački par – Antonio Banderas i Penelope Cruz.

16“The Personal History of David Copperfield”

foto: Imdb

Adaptacija romana “David Copperfield” Charlesa Dickensa. U glavnim ulogama su Dev Patel, Gwendoline Christie, Tilda Swinton, Hugh Laurie i Ben Whishaw, a zanimljivo je da je scenarist i redatelj filma Armando Iannucci (“Potpredsjednica”), poznat po svojim vulgarnim i duhovitim dijalozima

17“The Two Popes”

Zanimljiva priča o odnosu dvojice papa koji imaju različite ideje o modernoj Crkvi. Redatelj je Fernando Meirelles, a Oscar za glumu se smiješi Jonathanu Pryceu i Anthonyju Hopkinsu koji glume pape Franju i Benedikta.

18“Priča o igračkama 4” (“Toy Story 4”)

Veliki favorit za Oscara za animirani film je Pixarova “Priča o igračkama 4”. Ovaj crtić ima odlične kritike i trenutačno je najgledaniji crtić 2019.

19“Mi” (“Us”)

Zanimljiv horor perspektivnog afroameričkog autora Jordana Peelea. Ako ne Peeleu, Oscar se smiješi Lupiti Nyong’o zbog maestralne dvostruke uloge.

20“The Irishman”

Last but not least – evo još jedne gangsterske biografije, ali sa zaista zvjezdanom ekipom. Priču o korumpiranom sindikatu, plaćenom ubojici i mafiji režirao je Martin Scorsese, u glavnim ulogama su legende Robert De Niro i Al Pacino, a glume još i Joe Pesci i Harvey Keitel. Scorsese i Pacino imaju samo jednog Oscara, je li vrijeme da se ispravi ta nepravda?

NAPOMENA: Za one koji se pitaju zašto “The Irishmana” nema na listi filmova koji će igrati u hrvatskim kinima, odgovor je – zato što ni NEĆE igrati u našim kinima pa ga domaći distributeri ni ne najavljuju. Riječ je o originalnom Netflixovom filmu koji je namijenjen streamingu a ne kinima pa tako ni Oscarovac “Roma” nije došao na velika platna u Hrvatskoj, ali i širom svijeta. Filmove na Netflixu ćemo detaljnije najaviti u jednom budućem tekstu.

50 Shares