Laurent Garnier & David Brun-Lambert: “Electrochoc”

    9178

    Laurent Garnier & David Brun-Lambert

    Electrochoc

    Datum izdanja: 01/05/2005

    Izdavač: Celeber

    Jezik: Hrvatski

    Br. stranica: 290

    Naša ocjena:

    “Odakle početi? Koja je prva uspomena? Zatvorim li oči, osjećam kako mi u ušima bruji. Ima jedna večer, jedna osobita, među stotinama doživljenih diljem svijeta. Jedna večer i i jedna ploča tokom koje se iznenada nešto promijenilo…” Dugo, nisam bio toliko zanesen čitanjem neke knjige koja me usto još i natjera na osobno istraživanje. “Electrochoc” je autobiografska knjiga u kojoj je autobiografija forma za prepričavanje povijesti elektronske glazbe. Kutija u koju je stavljen sadržaj da dobije formu.

    Tijekom čitanja imao sam osjećaj da me Garnier drži za ruku i vodi. U svakom opisu nekog partya osjećao sam njegov ushit i entuzijazam, glazbu, ozvučenje i atmosferu. Bas me udarao u prsa i melodije klizile kroz glavu, ljudi euforično plesali oko mene. Zajedno sa njim, kako je on rastao u knjizi kao DJ i glazbenik, raslo je moje znanje i razumijevanje scene i glazbe.

    “Electrochoc” je knjiga za istinske ‘glazbene sladokusce’ koji žele više informacija. Ovo je početnica za elektronsku glazbu i knjiga za sistematizaciju gradiva naprednima. Knjiga koja će i osobi nezainteresiranoj za elektronsku glazbenu scenu dati ključ za razumijevanje. Njen background, motive, legende i običaje, njezine ključne trenutke, sudionike, početnike, i uzore, njezine tajne priče.

    Kako i zašto nastaje house? Kakva je veza između Motowna i techna? Što je i kako nastaje rave? A Garnier je u svemu tome istovremeno svjedok i sudionik, onaj koji priča i onaj o kome se priča.

    Sjećate se raznih ‘povijesti rocka’ u stripu ili tekstu? E pa Laurent Garnier i David Brun-Lambert su zabilježili paralenu povijest. Napokon imamo ‘a comprehensive guide to electronic music’ pisan poput romana. Pitko i jednostavno. Savršeno dokumentirana i zadivljujuće lako čitljiva pripovijest. A nakon čitanja “Electrochoca” svaki sljedeći odlazak na party ima drugu dimenziju u doživljaju glazbe.

    Muziku podržava

    No to nije sve. Tu je još jedna zanimljivost: soundtrack. Naime uz svaki dio teksta koji opisuje neki klub, party ili bitan događaj unutar glazbe i scene, na margini stranice stoji Garniereva playlista, koje se pak sve nalaze na web stranici www.pedrobroadcast.com. Vjerojatno bi izdavanje CD-a uz knjigu bio puno bolji potez, no ako ništa drugo, nakon ovakvog hvalospjeva našao sam manu ovom izdanju.

    I još da obavimo generalije: Laurent Garnier je DJ, glazbenik i producent. Više od petnaest godina jedan je od kultnih ličnosti glazbene scene, autor tri albuma i suosnivač F Communicationsa – francuske etikete elektronske glazbe, a David Brun-Lambert višegodišnji je novinar Radio Nove, a danas radi kao novinar/producent iz Pariza, dopisnik stanice Radio Suisse Romande i suradnik brojnih časopisa.

    Tekst: Igor Crnković

    Muziku podržava