Veliki Juan de Marcos i Afro Cuban All Stars na Prokurativama

    1217

    Croatia osiguranje World Music ciklus ovu sezonu zaključuje koncertom velikana kubanske glazbe Afro Cuban All Stars. Šesnaesteročlani sastav velikog Juan de Marcosa, koji je stvarao projekt Buena Vista Social Club i svijet upoznao s velikanima poput Rubena Gonzalesa i Ibrahima Ferrera, dolazi 26, srpnja u prekrasan ambijent splitskih Prokurativa unijeti duh Kube i predstaviti nam svoj novi album “Step Forward“.

    Juan de Marcos, vođa benda, kompozitor, majstor tres gitare, istraživač i glazbeni vizionar 1997. je u suradnji s izdavačkom kućom World Circuit, oživio zvuk pedesetih, zlatnih godina kubanske glazbe. Rezultat tog projekta je fenomenalan, svjetski poznat, Buena Vista Social Club.

    Prvi album u Buena Vista Social Club seriji, “A Toda Cuba Le Gusta”, Juan de Marcovih Afro-Cuban All Stars, popločio je put veličanstvenom, zvjezdanom uspjehu umjetnika poput Rubena Gonzalesa i Ibrahima Ferrera jer su oba velikana sudjelovala na albumu. Afro Cuban All Stars su pod vodstvom Juana de Marcosa dvanaestogodišnjim intenzivnim turnejama obišli najprestižnije koncertne dvorane svijeta i stekli status izvođača koji su popularizirali kubansku glazbu nakon više desetljeća.

    Muziku podržava

    De Marcos je rođen u glazbenoj obitelji, otac mu je pjevao s velikim Arseniom Rodriguezom, studirao je glazbu i hidrauličko inženjerstvo za koje je stekao doktorsku titulu na Havana Conservatory. To ga čini vjerojatno jedinim živućim ‘vođom’ benda koji je sposoban dopunjavati orkestraciju za Afro-Kubansku jazz svitu i istovremeno izraditi projekt navodnjavanja.

    Sastav iz studentskih dana, kojeg je de Marcos suosnivač, Sierra Maestra, ostaje glavna referenca u pokretu reintegracije kubanske izvorne glazbe u mainstream. Marcosov background, koji je kombinacija kreativne snage umjetnika te analitičke preciznosti znanstvenika, olakšava put ka njegovom životnom cilju – očuvanje i razvoj identiteta kubanske glazbe u svojoj ljepoti i različitosti. “Mi moramo rabiti svu svoju baštinu kubanske glazbe da bismo stvorili zvuk budućnosti. Važno je ustrajati i izboriti se za svoj identitet“, govori Juan de Marcos, ”

    Njegov rad nagrađen je dvjema nominacijama za nagradu Grammy, kao i za nagradu Latin Billboard. Tijekom karijere aranžirao je, vodio i producirao dvadeset i pet albuma među kojima su i “Dundunbanza” (Sierra Maestra, 1994.), “A toda Cuba le gusta” (Afro-Cuban All Stars, 1997.) i “Distinto, Diferente” (Afro-Cuban All Stars, 1999.), “Introducing Ruben Gonzalez” (Ruben Gonzalez, 1997.), “Buena Vista Social Club presents Ibrahim Ferrer” (Ibrahim Ferrer, 1999.) i “Buena Vista Social Club” (1997.), album koji se smatra vrhuncem kubanske glazbe dvadesetog stoljeća. Prema mnogim znalcima prepoznat kao glava kubanskog glazbenog oživotvorenja posljednjih godina, Juan de Marcos je, zajedno s Nickom Goldom, dobio prvu Womexovu nagradu 2000. godine.

    Zaključni koncert Croatia osiguranje world music ciklusa dio je ovogodišnjeg programa 51. Splitskog ljeta. Generalni sponzor koncerta u Splitu je Croatia osiguranje, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je pokrovitelj, a Multikultura i 51. Splitsko ljeto su organizatori.

    Cijene ulaznica za koncert u Prokurativama iznose 130 kuna u pretprodaji i 150 kuna na dan koncerta, a mogu se nabaviti u Dancing Bear i Dallas CD shopovi u Hrvatskoj, HNK Split od 27.06., Turistički informativni centar Peristil od 01.07.

    0 Shares
    Muziku podržava