Razočarenje godine

    2527

    Lady GaGa

    Artpop

    Datum izdanja: 08.11.2013.

    Izdavač: Interscope / Universal Music

    Žanr: Pop

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Aura
    2. Venus
    3. B.U.Y.
    4. Sexxx Dreams
    5. Jewels and Drugs
    6. MANiCURE
    7. Do What You Want
    8. ARTPOP
    9. Swine
    10. Donatella
    11. Fashion
    12. Mary Jane Holland
    13. Dope
    14. Gypsy
    15. Appalause

    Grandomanija + manjak inspiracije = dosada. Najpoznatija pjevačica mlađe generacije Stefani Germanotta alias Lady GaGa nije se proslavila svojim trećim dugosvirajućim projektom, pompozno nazvanim “Artpop”.

    “Artpop” nastoji biti suvremena ploča, napravljena po posljednjim trendovima u popularnoj i elektroničkoj muzici. Sve što se čuje su zadnji krikovi mode, kompilacija zvukova koju možete čuti ako slušate neki radio čiji DJ voli EDM, a ovdje se sve nastoji sabiti u format od 3-4 minute.

    Šareni omot sugerira jedino i šarenu kvalitetu, no čak i to izostaje u prvih sedam pjesama, koje bi kod svakog drugog izvođača naišle na rečenicu ‘nekoga’ iz diskografske kuće: “Dobre su ti te stvari, ali zaboravi na njih, molim te“, no Gagi se zbog reputacije to oprostilo. Tek naslovna pjesma, osma po redu i rasan electro-dance-pop broj sugerira da je ovo album svjetske zvijezde, talentirane autorice i pjevačice, no i to je kratkog daha jer ubrzo album opet zaroni u ispodprosječnost, iz koje se vadi sa zaključnim triom pjesama “Dope” (klavirska pop balada zamjetnog emocionalnog kapaciteta koju je koproducirao Rick Rubin), “Gypsy” i “Applause”.Na “Artpopu” većina je pjesama nategnuta sa svim i svačim, i nikakvo prenemaganje ili akcijašenje neće pomoći ovoj ploči da bude zapamćena kao jedna od boljih u 2013., jer to ona jednostavno nije.

    “Artpop” nije ni zabavan ni slušljiv, ni plesan (unatoč obilju plesnih brojeva), nego samo nebitan album, i koji, ako dobije jednako kvalitetnog nasljednika, može biti za njegovu autoricu jednosmjerna ulica na putu prema dolje.

    Muziku podržava