Beyonce ili Sasha? Pitanje je sad…

    5557

    Beyonce

    I Am...Sasha Fierce

    Datum izdanja: 18.11.2008.

    Izdavač: Columbia / Menart

    Žanr: Pop, R&B

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. If I Were A Boy
    2. Halo
    3. Disappear
    4. Broken-Hearted Girl
    5. Ave Maria
    6. Satellites
    1. Single Ladies (Put A Ring On It)
    2. Radio
    3. Diva
    4. Sweet Dreams
    5. Video Phone

    Pjeva, pleše, glumi, kreira za vlastitu modnu liniju, bila je ‘šefica’ popularnog girl benda, a zatim je lansirala uspješnu samostalnu karijeru. Ali to nije sve – našla se i na 1. mjestu Forbesove liste najviših zarada osoba mlađih od 30 godina, što uopće ne čudi s obzirom da se procjenjuje da je carstvo dotične dame teško 80 milijuna američkih dolara. Dame i gospodo, predstavljam vam Beyonce

    Zapravo, ovu pop divu ne treba pretjerano predstavljati. Već je dugi niz godina dio show businessa, a sve što dotakne uglavnom pretvori u zlato… Odnosno rijetke dijamante, s obzirom na ranije spomenutu brojku. Postavlja se pitanje je li joj to uspjelo i s trećim studijskim albumom “I Am…Sasha Fierce“?

    Prvo, valja naglasiti da se Beyonce za svoj novi materijal poigrala malim marketinškim trikom. Album je objavljen u obliku dvostrukog diska, što i nije neka novost, no Beyonce nam ovom prilikom ‘prodaje priču’, tj. osmišljen koncept.

    Prvi disk nosi naziv “I Am…” i predstavlja upravo Beyonce, glasom i stasom, dok drugi disk naziva “Sasha Fierce” predstavlja njen scenski alter-ego, koji je okrenut isključivo show businessu, osvijetljen reflektorima pozornice i blicevima paparazza, pod stalnim povećalom javnosti, ukratko – ono što stvarna Beyonce zapravo nije.

    Muziku podržava

    Pa krenimo ispočetka, s “I Am…”. Spomenuti disk donosi šest pjesama, a otvara ga vrlo popularni singl “If I Were A Boy“, za koji bih rekla da je jedino što se ovdje posebno ističe. Svaka pjesma na ovoj polovici albuma zapravo zvuči vrlo slično – riječ je o pop-baladama koje se bave, dakako, ljubavnim temama, problemima, slomljenim srcima, novim ljubavima…

    Produkcijski vrlo bogati aranžmani, upotpunjeni zvukovima glasovira, akustičnih gitara, gudačkog orkestra i svega ostalog potrebnog za poštenu ljubavnu baladu… Naravno, tu je i moćan glas glavne protagonistice, kojeg još moćnije upotrebljava u svakoj prilici. Svaka čast na tome, ali ponekad i to postane previše.

    A sada “Sasha Fierce”. Sav onaj r&b koji nedostaje na prvom disku zapravo se nalazi ovdje. Počevši s pop-r&b hitom “Single Ladies (Put A Ring On It)“, nastavivši s nešto laganijim techno-beatom na “Radio” pa sve do nabrijane 808 d’n’b dionice u “Diva” i “Video Phone“. Kreativno, plesno, zarazno… Beyonce, odnosno Sasha, konačno je napravila mali korak izvan granica r&b svijeta.

    Ukratko, “I Am…” disk je već s prvom pjesmom očito predvidljiv i jednoličan, no “Sasha Fierce” to itekako popravlja. Vjerujem da će svaka polovica ovog albuma naći svoju publiku, a pojedine pjesme, bile one pop-balade ili r&b hitovi, poslužit će kao snažni koncertni komadi.

    Beyonce nam je ovim načinom izdavanja albuma predstavila nešto novo u svojoj karijeri, no ipak nedovoljno dobro i kvalitetno da bi moglo nositi titulu njenog ‘najboljeg dosadašnjeg studijskog materijala’. Ako već moram odlučiti između Beyonce ili Sashe – moj glas dobiva Sasha…

    Muziku podržava