Simpatična teta slavi rođendan karijere

    1725

    Alanis Morissette

    The Collection

    Datum izdanja: 11.11.2005.

    Izdavač: Maverick / Dancing Bear

    Žanr: Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Thank You
    2. Head Over Feet
    3. 8 Easy Steps
    4. Everything
    5. Crazy
    6. Ironic
    7. Princes Familiar (MTV Unplugged)
    8. You Learn
    9. Simple Together
    10. You Oughta Know
    11. That I Would Be Good
    12. Sister Blister
    13. Hands Clean
    14. Mercy (From The Prayer Cycle)
    15. Still (From The Dogma Soundtrack)
    16. Uninvited (From The City Of Angels Soundtrack)
    17. Let’s Do It (Let’s Fall In Love) (From The De-Lovely Soundtrack)
    18. Hand In My Pocket

    Tamo negdje na početku srednje škole, gledajući neki dokumentarac o bendovima iz Seattlea zalomio se i nekakav spot s nekakvom ženskom s velikim ustima kako se vozika u autu. Mislim si: “Pa nemrem bit faca ak ne provjerim kak to zvuči. To sigurno moja sestra ima“. Otrčao sam joj u sobu i slovo po slovo joj pročitao to čudno prezime uz veliki upitnik nad glavom. Kazeta s “Jagged Little Pill” zavrtila mi se u kazetofonu i od onda je Alanis Morissette jedan od rijetkih glazbenika iz sestrine kolekcije koje sam cijenio.

    U to vrijeme Alanis je još bila mlađahna cura u kratkim hlačama i Adidas tenisicama, da bi s godinama pomalo sazrijevala i polako se odmicala od svog buntovništva. Sad, kada vidim da je ženska snimila nekakvu kolekciju, skužim da je prošlo jako puno godina i da je naštancala jedan Unplugged, jedan polu live-polu rijetke snimke album, 4 konkretna albuma i jedan presviran u akustičnoj verziji.

    Jubilej od 10 godina daje joj za pravo da se malo odmori birajući sebi glazbeno najuspješnije trenutke u karijeri. To nije uvijek lako, posebno ako uz TV i radio hitove, pjesme iz raznoraznih filmova i rijetke snimke, želite ugurati i par osobno najdražih i najznačajnijih.

    Mnogi svoje pjesme smatraju djecom. Ja ih smatram sobama u svojoj kući, svaka ima svoj miris, sjećanja i energiju. Neke pjesme su prepoznatljive, dok su ostale, iako nikada snimljene kao singlovi zauzele posebno mjesto u mom srcu…“, tako nam Alanis prepričava priču o ovom albumu. Između ostalih, svoje mega hitove kao “Ironic“, “You Oughta Know” i “You Learn” s “Jagged Little Pill” iz 1995. rasporedila je po albumu i pridružila im hitove s kasnijih “Supposed Former Infatuation Junkie” (“Thank You”), “Under Rug Swept” (“Hands Clean“) i “So-Called Chaos” (“Eight Easy Steps“).

    Muziku podržava

    Preostali dio pjesama čine, do sada po CD-ovima razbacane pjesme iz raznih filmova (Dogma, City OF Angels), odlična “Simple Together” sa CD+DVD izdanja “Feast On Scraps”, obrada iz 20′ godina prošlog stoljeća “Let’s Do It, Let’s Fall In Love” koja baš i ne leži Alanisinom glasu, te najnovijih hit, obrada “Crazy” od Seala koja se zadnje vrijeme vrti na radiju.

    Glazbenici koji su imali nekoliko komercijalnih uspona i padova ovakvom kolekcijom (da ne budemo bezobrazni i nazovemo to ‘best of’) zaokružuju nekakvu cjelinu i osvrću se sami na svoj dosadašnji rad. Sudeći po čvrstoj bazi fanova i kritičara koji su uvijek cijenili njezinu specifičnost, ovo ne bi trebao biti njen kraj.

    Iako bih ja bio najzadovoljniji kada bih, zbog stila i nostalgičnih razloga, uvijek mogao slušati cijeli “Jagged Little Pill”, ovdje ima jako dobrih pjesama nastalih u zadnjem desetljeću. Možda je i ona svjesna da joj je početak karijere bio najpotpuniji, pa je osim ove kolekcije najvećih hitova nedavno snimila i cjelokupnu verziju “Jagged Little Pill” u akustičnoj verziji.

    Hm, možda je to mogao biti drugi CD u ovom izdanju. E, onda bih bio skroz zadovoljan i što se mene tiče, to bi bilo sve što od Alanis trebam.

    Muziku podržava