9. ZagrebDox predstavio Glazbeni globus

Muzika.hr
840

U sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox (24.2 do 3.3.), program Glazbeni globus predstavlja osam glazbenih dokumentaraca koji pokrivaju širok raspon glazbenih žanrova i umjetnika.

Moći će se vidjeti filmovi od punka do klasične glazbe, od etna do jazza, od tradicionalne židovske pjesme Have Nagile do turske senzacije Karsu – nizozemske Norah Jones, koja će i nastupiti na ZagrebDoxu.

Godine 1967. Columbia Records objavila je prvi album Brutea Forcea i dovela ga do ruba zvjezdanog statusa. No, snovi o slavi i bogatstvu ubrzo su se pretvorili u noćnu moru kada je njegova ploča cenzurirana i trajno povučena iz prodaje. Godine 2010. Sony i Apple ponovno su izdali kontroverznu glazbu Brutea Forcea iz šezdesetih i dali mu drugu priliku da ostvari svoj san o slavi. Američki dokumentarac “Brute Force” u režiji Bena Steinbauera nagrađen je kao najbolji dokumentarac na festivalu New Media 2012. godine.

Posljednji poziv – Dresden Dolls” mađarskog autora Jánosa Szásza prati nekadašnji punk-bend Amande Palmer Dresden Dolls na posljednjoj turneji po Teksasu. Film dubinski istražuje bizaran odnos članova benda, Amande Palmer i Briana Viglionea, njihove iscrpne razgovore o glazbi, životu, motivacijama i turneji, ali ponajviše govori o glazbi benda i modernom hard rocku.

Muziku podržava

Američki punk-dance bend iz New Yorka LCD Soundsystem u proljeće 2011. godine održao je posljednji koncert u Madison Square Gardenu. Njihov frontmen James Murphy odlučio je raspustiti jedan od najpopularnijih bendova svoje generacije na vrhuncu popularnosti i to obilježiti najvećim koncertom u karijeri. Film “Šuti i sviraj hitove” autora Willa Lovelacea i Dylana Southerna dokumentira koncertni užitak, portretirajući Murphya koji je suočen s posljedicama svoje odluke.

Redatelj Philippe Béziat u filmu “Kako postati Traviata” pruža rijedak uvid u stvaralački proces cijenjenih pjevača i glazbenika koji rade na nastanku suvremenog čitanja opere “La Traviata” na prestižnom festivalu u francuskom Aix-en-Provenceu. Film prati i snima slavnu francusku sopranisticu Natalie Dessay od prvih proba pa sve do premijerne izvedbe pod ravnanjem Jean-Françoisa Sivadiera. Ovaj intimni dokumentarac poziva nas iza kulisa jedne od najvećih svjetskih opera.

“Hava Nagila” pjesma je koja je svakako nadišla svoje korijene i postala svjetski hit. “Hava Nagila: film; pjesma koju mislite da znate”, priča kojoj nećete vjerovati u režiji autorice Roberte Grossman film je koji gledatelja vodi na fascinantno putovanje s tom zaraznom pjesmom po istočnoeuropskim židovskim mjestašcima i slijepim ulicama Amerike. U razgovorima s Harryem Belafonteom, Connie Francis, Glenom Campbellom, Leonardom Nimoyem, Reginom Spektor i mnogim drugima vodi gledatelje od Ukrajine preko Izraela do Catskillsa, Greenwich Villagea, Hollywooda, pa čak i Bollywooda.

Karsu” je film u čijem je središtu dvadesetdvogodišnja Karsu Dönmez ili nizozemska Norah Jones, jazz kantautorica odrasla u turskoj obitelji u Amsterdamu. Karsu je otkrivena dok je u turskom restoranu svojih roditelja svirala klavir. Film dokumentira njezin strelovit glazbeni uspjeh kroz svakodnevni život: školovanje u Amsterdamu i ljetne praznike s obitelji u Turskoj. Tijekom tri godine redateljica Mercedes Stalenhoef pratila je Karsu i njenu obitelj od samih početaka i nastupa u restoranu pa sve do nastupa u čuvenom Carnegie Hallu. Karsu će u četvrtak, 28. veljače, održati koncert u festivalskom centru ZagrebDoxa.

Glazbeni globus uključuje i dva domaća glazbena dokumentarca: “Razarajući Afion” autora Marka Dimića prati mlade glazbenike iz benda Afion koji pokušavaju definirati svoj odnos prema etno-glazbi, ali i razumjeti promjene dinamike unutar benda, sastajanjima i rastajanjima. Svaki član priča svoju priču: o pristupu glazbi, umjetnosti, stilu života, naglašavajući pritom sukobe s uobičajenim načinom razmišljanja koji doživljava etno-glazbu kao zatvorenu krutu formu.

Jazz je u središtu filma autorskog dvojca Biljane Čakić-Veselič i Tomislava Pavleka “Jazz Apartman (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival)“. Mjesto događaja je jazzerska konoba Kamene priče smještena u kamenim zidinama Bala, srednjovjekovnog gradića iz unutrašnjosti Istre u kojem se već šest godina održava najveći neprofitni festival jazza u zemlji Last Minute Open Jazz Festival. Tijekom vremena konoba Kamene priče postala je značajno mjesto za mnoge svjetski priznate umjetnike, producente i publiku.

Muziku podržava