Napad na Blizance dogodio se na današnji dan prije 17 godina i označio prijelomnu točku u američkoj, ali i svjetskoj povijesti. Događaj je imao utjecaj na svaku sferu društva, ostavljajući posljedice na milijune ljudi. Utjecao je na svaku industriju, pa tako i na glazbenu. Ekonomske posljedice su bile odmah vidljive u padu prodaje albuma i drastičnim promjenama u izdavaštvu.

Jedna od negativnijih posljedica bila je glazbena cenzura. U dopisu koji je poslan stotinama radijskih stanica više od 160 pjesama je proglašeno ‘upitnima’ i ‘nepodobnima’. Premda radio stanice nikada nisu potvrdile postojanje ove liste, dokazano je da je dopis postojao kao oblik ‘preporuke’, a ne izričite zabrane kojim su se pjesme poput Dylanove “Knockin’ on Heaven’s Door”, “Learn to Fly” Foo Fightersa, “Crash Into Me” Dave Matthews Banda proglašene neprimjerenima. Jesu li dotični birali pjesme isključivo po ključnim riječima bez ikakve upućenosti u tekst ili smisao pjesama, ili je ovo samo još jedan primjer američke hipersenzibilnosti, ne možemo biti sigurni. Ipak, čak i u svjetlu tragedije dijeljene među milijunima ljudi, krajnje je nerazuman potez proglasiti pjesme poput “Another One Bites the Dust”, “It’s the End of the World As We Know It” i “Lucy in the Sky With Diamonds”  neukusnima.

Određeni bendovi poput The Strokesa i Dave Matthews Banda odlučili su ukloniti upitne pjesme sa svojih albuma, a brojne turneje su otkazane iz poštovanja prema žrtvama događaja, između ostalih U2, Madonna, Aerosmith i Britney Spears.

Zanimljivo je i da je ovaj tragični događaj inspirirao nastanak jednog benda. Tog je kobnog dana Gerard Way putovao na posao gdje je radio kao ilustrator stripa. Zatekao se usred kaosa i svjedočio rušenju blizanaca. Traumatični događaj je glazbenika duboko potresao, ali je odlučio svoju bol staviti u svrhu umjetnosti te je inspiriran događajima toga dana osnovao bend My Chemical Romance. Ova anegdota je ostala kao primjer pozitivnog utjecaja, i dokaz da glazba može biti lijek i potrebna utjeha. Posljedice 11. rujna inspirirale su i mnoge druge glazbenike da stvore predivne numere koje iz različitih kutova progovaraju o onome što se dogodilo tog dana. Donosimo vam 8 pjesama koje tematiziraju napad na New York.

1.  Bruce Springsteen – “The Rising”

Nekoliko dana nakon napada, The Bossa je na ulici zaustavio stranac u autu, kako kaže, spustio je prozor i rekao mu: “Trebamo te sada”. Springsteen je zatim izbacio album posvećen napadu, “The Rising” koji je nazvan istaknutim primjerom utjecaja popularne umjetnosti na povijest. Pohvaljen zbog iznimne empatije, ovaj je album dosegao prvo mjesto na američkim listama.

2. David Bowie – “New Killer Star”

Bowie je ovu pjesmu ispunjenu metaforama i alegorijama objavio 2003. Iako je tekst otvoren interpretaciji i može značiti puno toga, jasno je da se on odnosi na događaje u rujnu 2011. godine. U potrazi za duševnim smirajem, on pjeva: “See the great white scar/ Over Battery Park/ Then a flare glides over/ But I won’t look at that scar”.

3. The Cranberries – “New New York”

Pjesma je objavljena na kompilaciji izdanoj godinu dana nakon napada, u kojoj Dolores O’Riordan na sebi svojstven način govori o neizmjernoj boli koja je nastala nakon napada, pišući stihove pune empatije o kaosu emocija koje je događaj izazvao. Pjesma je kao svojevrsna katarza nakon koje dolazi nada u bolje sutra.

4. My Chemical Romance – “Skylines and Turnstiles”

Rekli smo već da je kobni događaj inspirirao Gerarda Waya da osnuje bend, ali je iz toga proizašla i ova pjesma. Tog je dana svjedočio rušenju tornjeva dok se vraćao s posla, a u svojoj prvoj objavljenoj pjesmi pjeva: “You’re not in this alone / Let me break this awkward silence / Let me go, go on record / Be the first to say I’m sorry”.

5. Beyoncé – “I Was Here”

Beyonce je ovom pjesmom dovršila album iz 2011. godine. Pjesmu je napisala Diane Warren, dok je Beyonce odlučila da je njen emotivni utjecaj primjeren za desetu obljetnicu napada, zbog stihova koji govore o snazi i vjeri u bolje dane: “I will leave my mark, soul, everyone will know, I was here”.

6. Lily Allen – “Him”

Allen je napisala pjesmu o utjecaju religije na društvo, govoreći o opasnosti religijskog fanatizma pokušala je objasniti i razumjeti posljedice koje nastaju. U pjesmi postavlja retorička pitanja o bogu i smislu vjere: “Ever since we can remember, people have died in his good name, long before that September, long before hijacking planes.”

7. Arcade Fire – “(Antichrist Television Blues)”

Iako se pjesma dotaknula i drugih tema, napad na Blizance je jedna od istaknutih tema, kao što govori tekst: “I don’t want to work in a building downtown/ I don’t know what I’m going to do/ Because the planes keep crashing always two by two/ Don’t want to work in a building downtown/ No, I don’t want to see it when the planes hit the ground”.

8. Coldplay – “Politik”

Kada je čuo za vijest o napadu, Chris Martin je odmah sjeo i napisao pjesmu “Politik”. Za NME je izjavio da je pjesma zapravo njegov trenutak spoznaje o prolaznosti života i smrti koja neizbježno dolazi po svoje. “Give me heart and give me soul/ Wounds that heal and cracks that fix/ Tell me your own politik”.

28 Shares