Postati legendaran, slavan i svjetski priznat sastav ili izvođač često označava i trnoviti put do uspjeha uz trud i odricanje dugi niz godina, a ponekad i po nekoliko desetljeća.

Nekim bendovima i glazbenicima takvo što je uspjelo u relativno kratkom roku. Ostalima je, s druge strane, slava bila zagarantirana iz razloga što su prethodno ili nakon bili povezani s nekim drugim vlastitim bendovima koji su se danas ugurali u sam vrh najboljih.

Ovdje ćemo se pozabaviti isključivo imenima koji su izbacili samo jedan studijski uradak te postali – kako se to često zna reći – legendarni.

Neki od njih su se razišli ubrzo nakon izdavanja prvijenca, namjerno ili nenamjerno, dok je na neke nažalost utjecala i tragična sudbina, kao što je smrt glazbenika, u većini slučajeva upravo već proslavljenog frontmana. Tu se podvukla i pokoja supergrupa, koje vrlo često iza sebe i imaju samo po jedan objavljeni i odlično prihvaćeni album.

A znate kako kažu, ponekad je kvaliteta bitnija od kvantitete…

1Sex Pistols – “Nevermind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols”

Jedan su od najboljih primjera na ovakvu temu. Bend je to kojemu je bio dovoljan samo jedan studijski album da obilježi glazbenu povijest, odredi početak punk pokreta u Velikoj Britaniji te sa sobom povuče hordu fanova. “Nevermind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols” je dovoljno buntovan album da njihovo ime ostane vječno živjeti čak i nakon pogubne turneje po SAD-u koja je rezultirala krajem.

2Peeping Tom – “Peeping Tom”

Mike Patton je genijalac iza kojega stoji mnogo bendova i projekata. Tu je naravno Faith No More, a potom i nastupanje s Mr. Bungle, supergrupama Fantômas ili pak Tomahwak, ali i izdavanje raznolikih solo uradaka. No svoju svestranost je dodatno začinio s Peeping Tom i istoimenim trip-hop albumom na kojem je surađivao s poznatim imenima kao što su Norah Jones, Massive Attack ili Kool Keith.

3Mother Love Bone – “Apple”

Predoziranje heroinom frontmana Andrewa Wooda 1990. označio je i završetak potencijalno uspješne karijere za američki rock sastav Mother Love Bone. Bend je stoga bio aktivan samo tri godine te je izbacio jedini album nazvan “Apple” nekoliko mjeseci nakon smrti Andrewa, iako je originalno trebao biti objavljen još za vrijeme njegova života.

4Temple Of The Dog – “Temple Of The Dog”

Prethodno navedeni Mother Love Bone itekako je povezan i s Temple Of The Dog, kratkotrajnim sastavom u kojem je između ostalog bio i pokojni Chris Cornell te Eddie Vedder kao gost na nekim vokalnim dijelovima. Cornell je bio cimer preminulog frontmana Mother Love Bone, a Temple Of The Dog je nastao kako bi isprva objavio samo dvije pjesme u čast pokojnog Andrewa Wooda, međutim, sve je rezultiralo izdavanjem kompletnog, istoimenog albuma 1991. godine. Bend je 2016. odradio koncertni reunion povodom 25. obljetnice albuma, ali od tada nije objavio ništa od materijala.

5The Germs – “(GI)”

Ove hardcore punk legende zadesila je slična sudbina nakon što je njihov vokal Darby Crash 1980. godine počinio samoubojstvo u 22. godini života, zbog čega se bend i ugasio. Njihov utjecajni debi album (GI) producirala je ni više ni manje nego Joan Jeet te je izašao godinu dana prije Crashove smrti.

6Operation Ivy – “Energy”

Za većinu punkera i fanova Rancida, ime Operation Ivy je itekako poznato. 19 pjesama na njihovom jedinom LP-u “Energy” bilo je dovoljno da postane jedan od najutjecajnijih albuma u ovom žanru. Nakon samo dvije godine aktivnosti, gitarist Tim Armstrong odlučio je osnovati danas jedan od najpoznatijih punk sastava, Rancid.

7Minor Threat – “Out Of Step”

Samo tri godine postojanja, od 1980. do 1983. i jedan studijski album “Out Of Step” bili su dovoljni da Minor Threat ostavi enormno veliki utisak na cijelu punk scenu, kako stilski, tako i kad je riječ o “do it yourself” principu kada je riječ o distribuciji glazbe ili koncertnoj promociji. Osim jednog studijskog albuma, objavili su nekoliko kompilacija, EP-jeva te jedno demo izdanje.

8Damageplan – “New Found Power”

Svaki pravi fan Pantere zna što se krije iza imena Damageplan. Naime, nakon raspada Pantere, Damageplan je 2003. osnovao nikada prežaljeni gitarist Pantere, Dimebag Darrell, zajedno sa svojim bratom Vinniejem Paulom te izbacio jedan jedini album pod nazivom “New Found Power”. Priča s tragičnim završetkom dobro je poznata u metal zajednici jer je za vrijeme nastupa Damageplana, 8. prosinca 2004. upucan Dimebag koji je potom preminuo. Upucao ga je Nathan Gale, čovjek koji je navodno vjerovao da je Dimebag sa svojim bratom kriv za raspuštanje Pantere.

9Mad Season – “Above”

Grunge scenu je naravno obilježio i Mad Season – supergrupu iza koje stoje članovi Alice In Chains, Pearl Jam i Screaming Trees. Genijalan prvijenac “Above” objavili su 1995., dok je četiri godine kasnije basist John Baker Saunders preminuo od posljedica predoziranja heroinom, a tri godine kasnije također od predoziranja i nikada prežaljeni Layne Staley. Nakon nekoliko reunion nastupa, 2015. je bilo govora i o novom uratku, međutim naknadno je potvrđeno da je ipak u pitanju novi solo album Duffa McKagana na kojemu su zajedno radili jedini preživjeli članovi originalne postave Mad Seasona – Mike McCready i Barrett Martin.

10Jeff Buckley – “Grace”

I tragična smrt američkog kantautora i gitarista Jeffa Buckleya 1997. godine nepravedno je spriječila daljnje cvjetanje njegove karijere koja je trebala nastupiti nakon izvrsnog studijskog albuma “Grace” iz 1994. Iako su nakon njegove smrti objavljene brojne kompilacije, EP-jevi, live izdanja i singlovi te pjesme koje je snimao za drugi album, ali od njega odustao, Jeff je za vrijeme života dopustio samo izlazak albuma “Grace” kojega zbog tog razloga ubrajamo pod njegov jedini službeni studijski album.

11Lauryn Hill – “The Miseducation of Lauryn Hill”

Mnogi fanovi američke r&b pjevačice Lauryn Hill zasigurno su se puno puta upitali zašto je Lauryn napravila samo jedan solo album. Mnoga su nagađanja, ali moguće da je jedan od razloga pritisak cijele glazbene industrije koji je osjećala zbog iznimno hvaljenog prvijenca “The Miseducation of Lauryn Hill” i svih popratnih čimbenika koji dolaze sa slavom. Kasnije je uslijedio samo live album, nekoliko singlova, kolaboracije i pojavljivanje na sountrackovima, ali od studijskih albuma ni traga.

Stisni