Apokaliptični metal (i još mnogo toga) iz Slovenije

  1018

  Demolition Group

  Zlagano sonce

  Datum izdanja: 14.05.2015.

  Izdavač: Sintetic Production

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kapital
  2. Lazje je imati psa
  3. Kaplja
  4. Dan brez
  5. 99
  6. Vsacih tko
  7. Slab gospodar
  8. Da bi bil iskren
  9. Tesnoba strah in cvetoce polje
  10. Zato ker smem
  11. Zlagano sonce
  12. Funkscape sinntetic liquid
  13. Intro

  Nekad poznati kao Gastarbeiters, od 1986. preimenovani u Demolition Group, vraćaju se s trećim albumom.

  Prva dva albuma su izdali za talijanski Cruisin’ Hiara Records te nastupili na nekoliko važnih festivala. Vlastiti zvuk opisuju kao mješavinu heavy metala, funka i elektronike. To je vidljivo i na albumu “Zlagano sonce“. Prije svega možemo ga okarakterizirati kao alternativni rock s heavy metal podlogom, te elementima apokaliptičnog folka, funka i elektronike, ali samo na nekim stvarima. Pomalo neobično, ali ima tu i jazza i bluesa, no sve je to lijepo povezano i nema konfuzije, iako je toliko žanrova pomiješano. Posebno su zanimljive one pjesme u kojima prevladava saksofon, kao “Kaplja“, predivna balada s jakim vokalom i pratećim gitarama.

  Bez sumnje, to je daleko najbolja stvar na albumu. No, ni ostale nimalo ne zaostaju.

  Muziku podržava

  U “Dan brez” također čujemo saksofon i to je prava jazz-funk numera, pomalo baladnog tona, ali s malo jačim refrenom. Počinje kao jazz stvar, da bi joj refren donio notu funka i elektronike. Ove dvije stvari se izdvajaju kao najkvalitetnije. U njima je osjetan taj malo noviji zvuk koji ima kapacitet da dopre do šire publike. No, bend se nije kompromitirao – i dalje je to alternativni rock s primjesama raznih žanrova.

  Da bi bil iskren” ima najviše blues elemenata, ali sasvim inventivnog, nema tu kopiranja, numera je sasvim čisto pravi Demolition.

  Taj heavy metal zvuk s kojim su započeli najevidentniji je u stvari “Zlogano sonce“, koja počinje gotovo apokaliptično da bi dosegla klimaks u zaraznom refrenu.

  Treći album Demolitiona je nastavak jednakog zvuka s kojim je bend započeo, nema tu nekih velikih promjena, osim što su nešto više inzistirali na saksofonu i jazz elementima. Oni, dakako, nisu klasičan heavy metal bend jer je tu mnogo žanrova protkano. Trinaest stvari su pomno posložene i većinom je riječ o laganijim numerama, ali koje rasturaju u svojoj pitkosti i šarenilu. Vokal je jako pristupačan, iako je neobičan, pomalo mračan i eklektičan, ali se savršeno uklapa u koncept albuma.

  U svakom slučaju, zanimljiv eksperiment i jako slušljivo, “Zlogano sonce” je uspio održati zanimanje za Demolitionom.

  Muziku podržava
  Stisni